Aerius film tablete


Aktivna supstanca: Desloratadin

Aerius®, 5 mg, film tableta 

Aerius je lek protiv alergije koji ne izaziva pospanost. Pomaže u kontroli alergijske reakcije i pratećih simptoma. 

Aerius ublažava simptome alergijskog rinitisa (upala nosnih puteva izazvana alergijom, na primer, polenska groznica i alergija na grinje) kao što su kijanje, svrab ili curenje iz nosa, svrab nepca i crvenilo, svrab i suzenje očiju. 

Aerius se takođe koristi za ublažavanje simptoma povezanih sa urtikarijom (promene na koži usled alergije). Ti simptomi uključuju koprivnjaču i svrab kože. 

Simptomi su ublaženi tokom celog dana, što Vam pomaže da nastavite sa normalnim dnevnim aktivnostima, i da normalno spavate.-   ako ste preosetljivi (alergični) na desloratadin, na bilo koji od ostalih sastojaka leka ili na loratadin. 

Aerius tablete su namenjene za primenu kod odraslih i adolescenata (uzrasta od 12 godina i starijih).

 

Kada uzimate lek Aerius, posebno vodite računa:

- ako imate oslabljenu funkciju bubrega.

Posavetujte se sa svojim lekarom pre upotrebe leka Aerius ukoliko se ovo odnosi na Vas, ili ukoliko niste sigurni.

Važne informacije o nekim sastojcima leka Aerius 

Aerius tablete sadrže laktozu. Ako Vam je lekar rekao da ne podnosite neke vrste šećera, obratite se svom lekaru pre uzimanja leka.

Kažite svom lekaru i farmaceutu ako uzimate ili ste do nedavno uzimali bilo koji drugi lek, uključujući i one koji se mogu nabaviti bez lekarskog recepta.

Nisu poznate interakcije leka Aerius sa drugim lekovima.

 

Lek Aerius se može uzeti uz obrok ili na prazan želudac.

 

Pitajte svog lekara ili farmaceuta za savet pre uzimanja bilo kog leka za vreme trudnoće i dojenja. Ne preporučuje se uzimanje leka Aerius u toku trudnoće i dojenja.

Ako se uzme u preporučenoj dozi, lek Aerius ne bi trebalo da izazove pospanost ili smanjenje budnosti. Međutim, vrlo retko neke osobe mogu osetiti pospanost, koja može uticati na njihovu sposobnost upravljanja motornim vozilima ili mašinama.

Odrasli i adolescenti (uzrast 12 godina i stariji): Uzeti jednu tabletu jednom dnevno. Progutati celu tabletu uz čašu vode, bez obzira na vreme obroka. 

Lekar će odrediti od kojeg tipa alergijskog rinitisa bolujete pa će u skladu sa tim odlučiti koliko bi dugo trebalo da uzimate lek Aerius. 

Ako bolujete od intermitentnog alergijskog rinitisa (simptomi su prisutni manje od 4 dana u nedelji ili manje od 4 nedelje), lekar će dati preporuku o trajanju lečenja nakon procene Vaše istorije bolesti. Ukoliko bolujete od perzistentnog alergijskog rinitisa (simptomi su prisutni 4 ili više dana u nedelji i duže od 4 nedelje), lekar Vam može propisati dugotrajnije lečenje. 

Dužina lečenja urtikarije razlikuje se od pacijenta do pacijenta, i zato sledite uputstva svog lekara.

Odrasli i adolescenti (uzrast 12 godina i stariji): Uzeti jednu tabletu jednom dnevno. Progutati celu tabletu uz čašu vode, bez obzira na vreme obroka. 

Aerius tablete su namenjene za primenu kod odraslih i adolescenata (uzrasta od 12 godina i starijih).

Uzimajte lek Aerius samo na način kako Vam je propisano. Ne bi trebalo da se jave ozbiljni problemi kod slučajnog predoziranja. Međutim, ako ste uzeli više leka Aerius nego što Vam je propisano, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

Ako ste zaboravili da uzmete dozu leka, uzmite je što je pre moguće, a zatim lek nastavite da uzimate po uobičajenom rasporedu uzimanja. Nemojte uzeti dvostruku dozu kako biste nadoknadili propuštenu. 

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi sa primenom leka Aerius, obratite se svom lekaru ili farmaceutu.

O prekidu primene leka odlučuje Vaš lekar.

Ako imate bilo koja pitanja o upotrebi ovog leka pitajte Vašeg lekara ili farmaceuta.

Kao i svi drugi lekovi, Aerius tablete mogu izazvati neželjena dejstva. Kod odraslih, neželjena dejstva su bila otprilike ista kao neželjena dejstva prijavljena kod pacijenata koji su koristili placebo. Međutim, umor, suva usta i glavobolja su bila neželjena dejstva koja su ćesće prijavljivana kod upotrebe leka Aerius nego placeba. Kod adolescenata, najćešće prijavljeno neželjeno dejstvo je glavobolja.    

U postmarkentiškom periodu praćenja leka Aerius, vrlo retko su prijavljeni slučajevi teških alergijskih reakcija (otežano disanje, zviždanje u plućima, svrab, urtikarija i otok) i osipa. Takođe, veoma retko su prijavljeni slučajevi kao što su: lupanje srca, ubrzan rad srca, bol u stomaku, mučnina, povraćanje, naduvenost stomaka, proliv, vrtoglavica, pospanost, nemogućnost spavanja, bol u mišićima, halucinacije, epileptični napadi, uznemirenost sa nevoljnim pokretima tela, zapaljenje jetre i poremećaj funkcije jetre. 

Ako se bilo koje gore navedeno neželjeno dejstvo pojača ili primetite bilo koje drugo neželjeno dejstvo koje nije navedeno u ovom uputstvu potrebno je da obavestite lekara ili farmaceuta.

Potražite neki drugi lek