filteri close

Poremećaji ravnoteže

Organi za ravnotežu održavaju telo u stabilnom položaju, a njihove povrede uzrokuju gubitak ravnoteže (vrtoglavica) koji je često praćen drugim simptomima ( mučnina, tinitus, povraćanje, gubitak sluha, anksioznost). Nakon naglog pokreta ili gubitka vizuelnih repera, osoba može iskusiti nestabilnost, a da to nije prava vrtoglavica.

Vrtoglavica 

Vrtoglavica ili vertigo je iluzija kretanja usled oštećenja organa za ravnotežu. Osećaj vrtoglavice može biti rotacioni ( kao kod vrteške), linearni (kao u liftu) ili ljuljanje (kao na palubi broda). Može biti praćen mučninom, gubitkom sluha, tinitusom i nevoljnim pokretima očiju. Periferna vrtoglavica je povezana sa povredom unutrašnjeg uva ili vestibularnog nerva, a razlikuje se od centralne vrtoglavice koja je posledica anomalije u centralnom nervnom sistemu. Vrtoglavice se javljaju u epizodama čiji okidač mogu biti nagli pokreti glavom, duvanje nosa, buka ili određeni položaj glave.

Menijerova bolest

Ova bolest je hronični poremećaj unutrašnjeg uva čiji su simptomi vrtoglavica, gubitak sluha i tinitus. Pogađa odrasle osobe i javlja se u epizodama koje traju i do nekoliko sati. Uzrok bolesti nije poznat, povezana je sa povišenim pritiskom u unutrašnjem uvu usled slabe resorpcije tečnosti u njemu.

Benigni paroksizmalni pozicioni vertigo

Do bolesti dolazi kada se kristali kalcijuma odvoje od zida trema u unutrašnjem uvu, za koji su pričvršćeni preko čulnih treplji i upadnu u polukružne kanale gde plutaju. Manifestuje se prolaznim epizodama nestabilnosti (kraćim od jednog minuta) nakon promene položaja. Lečenje se sastoji u prebacivanju kristala u deo unutrašnjeg uva gde ne uzrokuje vrtoglavice stavljanjem glave u određeni položaj.

Labirintitis

Do labirintitisa dolazi usled upale šupljine u unutrašnjem uvu koja zahvata jedno ili oba uva. Nastaje kao posledica infekcije (akutne upale srednjeg uva, zauški, boginja, gripa), hroničnog otitisa, povrede glave, alergijske reakcije na lek. Manifestuje se rotacionom vrtoglavicom, ponekad praćenom slabljenjem sluha. Nekada se povlači spontano. U zavisnosti od uzroka, leči se antibioticima, antiviroticima ili operacijom. Ukoliko se ne leči adekvatno može dovesti do potpunog gubitka sluha.

  • gubitak ravnoteže
  • mučnina
  • povraćanje
  • bledilo
  • uznemirenost
  • delimičan gubitak sluha
  • tinitus
  • nekontrolisani pokreti očima

Lečenje infekcija uva, nosa i grla.