filteri close

Bolesti usne duplje

Bolesti usne duplje su obično benigne, ali postoje i one ozbiljnije koje mogu imati posledice kao što su ograničenje funkcionisanja usne duplje. Ove bolesti mogu negativno uticati na ishranu, govor i disanje. Uzrokuju ih loša oralna higijena (karijes, gingivitis, periodontis), infekcije ili povrede sluzokože usne duplje (afte, kandidijaza, glositis). Pušenje može izazvati i rak usne duplje.

Gingivitis

Gingivitis je upala desni koja nastaje kada se nakupi zubni plak ili kamenac na površinu zuba. Ispoljava se kroz crvenilo i oticanje desni, kao i čestim krvarenjem, najpre tokom pranja zuba. Neki oblici gingivitisa koji su retki mogu nastati kao posledica upotrebe lekova ili imunodeficijencije. 

Parodontopatija

Parodontopatija je stanje koje nastaje ako gingivitis ne leči, pa se proširi na sva potporna tkiva zuba (desni, alveolarna kost, cement, periodontalni ligamenti). Kod parodontopatije desni se povlače, s vremenom otkrivaju gornji deo zuba. Zubi počinju da se klimaju, a mogu i da ispadnu u najtežim slučajevima. Razvoj parodontopatije može se sprečiti ili zaustaviti lečenjem gingivitisa. Nužno je da se vrši dobra oralna higijena, a kamenac redovno čisti.

Zubni plak 

Zubni plak je mekana i bela supstanca, Uglavnom je čine bakterije flore usne duplje koje nperestano nastanjuju površinu zuba i desni. Ukoliko se ne peru zubi, plak se pretvara u zubni kamenac. Zubni kamenac je tvrda prevlaka koja uzrokuje karijes i gingivitis. Kamenac se četkicom ne može skinuti, već je to posao za stomatologa koji ga uklanja ultrazvukom ili kiretom. Kireta je mali instrument za struganje. Od pojedinca zavisi koliko često treba da skida kamenac. Obično je dovoljno to uraditi jednom u pola godine ili na godinu dana kako bi se sprečilo taloženje.

Glositis

Glositis je upala jezika koja menja izgled dela ili čitavog jezika. Nastaje usled opekotine, trenja, kontakta s iritansim, infekcije ili alergije. Može biti i posledica i nedostatka gvožđa ili vitamina. Mogu ga pratiti bol i neprijatnost prilikom žvakanja, gutanja, govora. Glostitis može dovesti i do oticanja jezika i opstrukcije ždrela i tada je neophodna hospitalizacija. Ako je reč o migrirajućem glositisu (geografski jezik), onda je uglavnom bezazlen. Čest je kod dece. 

Kandidijaza usne duplje

Kandidijaza usne duplje drugačije se naziva i mikoza. Predstavlja infekciju gljivicom Candida albicans. Ova gljivica uzrokuje pojavu belih naslaga na sluzokoži usne duplje, grlu, ponekad i jednjaku. Kod infekcije se može javiti svrab, peckanje, otežano gutanje, gubitak apetita. Dok je kod veoma male dece česta i uglavnom benigna, ona se može razviti usled bolesti poput side, dijabetesa kada imunosistem oslabi. Moguć je razvoj infekcije i nakon upotrebe kortikosteroida i antibiotika, kao i hemoterapije.

Kandidijaza kod novorođenčadi

Rizik da tek rođena beba dobije kandidijazu javlja se ako se hormonske fluktuacije u trudnoći pojavi i raširi gljivica Candida albicans u majčinoj vagini. Ako dete dobije kandidijazu, to može uticati na uhranjenost. Tokom dojenja, gljivice se mogu preneti na majku i izazvati bol u bradavicama.

Afte

Afta su mali bolni čirevi na sluzokoži usne duplje koji su uglavnom bezopasne i izolovane. Okrugle su ili ovalne žućkaste tačke, okružene crvenim vencem koji ukazuje na upalu. Mogu nastati usled trauma (nastala zbog iritacije zubnom protezom ili mostom), netolerancije na hranu, infekcije, stresa, umora i drugo. Nije potrebno lečiti afte jer se same povuku nakon osam do deset dana. Međutim, ako se pojavi veliki broj afti, to može biti znak hronične infekcije. 

Rak usne duplje

Rak usne duplje je maligni tumor. Zahvata jedan ili više organa u ustima. To mogu biti usne, desni, obrazi, nepce, pljuvačne žlezde. Rak je u početku bezbolan. Može imati različiti oblik, od malih rana, crvenog ili belog plaka preko čira, do čvorića na usni ili vratu. Kako se lezije pogoršavaju, pojavljuju se i ostali simptomi. To su: krvarenje, konstantan bol u ustima i grlu, otežano žvakanje, gutanje  ili pokretanje jezika i utrnulost.  Rak usne duplje najčešće pogađa muškarce starije od 50 godina. Značajan faktor rizika za ovaj maligni tumor predstavljaju loša oralna higijena i konzumiranje alkohola i duvana. Koliko će lečenje biti efikasno zavisi od toga koliko je rano dijagnostikovan rak.

  • upala
  • lezija
  • promena izgleda
  • bol
  • promene pojedinih funkcija

Oralna higijena, redovni stomatološki pregledi (barem jednom godišnje).