filteri close

Upala oka, konjuktivitis, keratitis, uveitis

Do upale očiju dolazi usled izloženosti infekcijama, traumama, alergijama i oštećenju stranim telima. Upala zahvata različite delove oka, neke od njih su benigne i lako se leče dok su neke uporne i uzrokuju smanjenje oštrine vida i slepilo.

Upala očnih kapaka

Očne kapke može zahvatiti nekoliko vrsta benigne upale, uključujući čmičak, blefaritis i halacion. Čmičkovi su bolni čvorići koji se na očnom kapku formiraju usled bakterijske infekcije folikula trepavice. Blefaritis je upala ivica očnog kapka uzrokovana bakterijskom infekcijom ili prekomernim lučenjem loja. Izaziva crvenilo, suženje i neprijatnost. Halacion, čiji uzročnik nije sa sigurnošću utvrđen, karakteriše se upalom lojne žlezde očnog kapka i nagomilavanjem sektreta u kapku. Ima izgled potkožne kvržice, ako je veliki i ukoliko se sam ne povuče može se odstraniti hirurškim putem. Upale očnog kapka uzrokovane infekcijom mogu se izlečiti antibiotskom mašću.

Kapi za oči

Kapi za oči su medicinski rastvori koji se nakapavaju na površinu oka. Mogu sadržati različite aktivne sastojke: antiinflamatorni lekovi, antiseptici, antibiotici, antimikotici, anvirotici, anestetici, dekongestivi ili antialergici. Nanose se sa unutrašnje strane donjeg očnog kapka i brzo se razmazuju po svim prednjim strukturama oka, ali nisu efikasne u lečenju oka iza sočiva.

Konjunktivitis

Do konjunktivitisa dolazi kada se upali vežnjača (konjunktive), koja je uzrokovana alergijom, infekcijom ili prisustvom stranog tela. Simptomi su crvenilo vežnjače, otečeni kapci, suzne oči, osećaj bockanja, a u slučaju bakterijske infekcije i zarazan gnojni sekret. Pacijent zbog iritacije može trljati oko, što može dovesti do keratitisa. Konjunktivitis se leči antiinflamatornim lekovima, antibioticima ili antialergijskim lekovima.

Uveitis

Uveitis nastaje kada dođe do upale opne oka bogate krvnim sudovima koja se sastoji iz dužice, cilijarnog tela i vežnjače u užem smislu. Postoje različite vrste ove bolesti: iridociklitis, horoiditis i panuveitis. Iridociklitis izaziva crvenilo oko rožnjače, deformaciju zenice, smanjenje oštrine vida, bol i osetljivost na svetlost. Horoiditis se javlja u vidu beličaste promene koja narušava vid. Povezan je sa infektivnom bolešću i može uzrokovati ozbiljnu upalu mrežnjače.

Keratitis

Do keratitisa dolazi usled upale rožnjače čiji uzrok može biti infekcija, alergija, trauma, opekotina ili izlaganje jakoj svetlosti. Simptomi su smanjenje oštrine vida, crvene i suzne oči, bol i povećana osetljivost na svetlost. Sa lečenjem treba početi što pre da ne bi došlo do perforacije rožnjače. 

  • bol
  • smanjenje oštrine vida
  • osetljivost na svetlost
  • crvene oči
  • suzne oči

Održavanje higijene doprinosi prevenciji upale prednjeg dela oka, naročito kod osoba koje nose kontaktna sočiva.