filteri close

Crevni paraziti

Crevni paraziti su paraziti (pre svega crvi) koji se nastanjuju u crevima. Gutanjem larvi ili jaja parazita koji se mogu naći na rukama, predmetima, vodi ili hrani dolazi do kontaminacije. Ti paraziti rastu tako što se hrane crevnim sadržajem. Izazivaju niz digestivnih poremećaja koji mogu biti i ozbiljni.

Enterobijaza

Enterobijaza je parazitsko oboljenje debelog creva koje naročito pogađa decu mlađu od 2 godine i starije osobe. Rasprostranjeno je u zemljama gde je klima umerena. Enterobijazu izaziva dečja glista, odnosno mali valjkasti crv koji je dug nekoliko milimetara. Kroz kolon putuje odrasli crv, dolazi do anusa i tamo polaže nekoliko hiljada jaja. To izaziva jak svrab.

Tenijaza

Tenijaza nastaje zbog pantljičara, odnosno pljosnatih crva. Larve pantljičare se razvijaju u odrasle crve kada se unesu u organizam putem nedovoljno pečene svinjetine ili govedine i pričvrste za zid tankog creva. Takve pantljičare nazivaju se svinjske, odnosno goveđe. Simptomi tenijaze mogu biti mršavljenje, prisustvo prstenova u stolici ili na donjem vešu.  Iako ređe, larve pantljičare mogu napasti i mišiće, mozak, kičmu i oči i formirati ciste.

Askarijaza

Askarijaza pogađa četvrtinu svetskog stanovništva, od toga najčešće decu u tropskim zemljama. Uzročnik askarijaze je valjkasti crv dugačak 5-35 cm (Ascaris). Prenosi se prljavom vodom ili hranom koja sadrži sićušna jaja. Larve, nakon što se izlegnu, probijaju zid tankog creva. Zatim krvotokom stižu do pluća, pa osoba ima poteškoće pri disanju. Zatim larve putuju do grkljana, bivaju progutane te vraćene u tanko crevo. U tankom crevu nakon metamorfoze nastavljaju ciklus kao odrasle jedinke. Askarijaza može dovesti do ozbiljnih problema ako se ne leči. Neke od komplikacija su opstrukcija creva, pankreatitis i peritonitis. 

  • mučnina
  • povraćanje
  • dijareja
  • bol u trbuhu
  • mršavljenje

Održavanje higijene. Pranje i termička obrada hrane.