filteri close

Bol u mišićima

Posle dugotrajnog naprezanja mišića javlja se simptom bola u mišićima. Bol, tzv. mialgija može izazvati i loše držanje, grčevi, povreda mišića (istegnuće), tortikolis, infekcija, metabolička ili autoimuna bolest ili neidentifikovani uzročnik.

Prolazne mišićne tegobe

Prolazne mišićne tegobe nastaju prilikom intenzivnog i dugotrajnog napora zbog nedostatka kiseonika. Ove tegobe treba razlikovati od bola koji se javlja nekoliko sati nakon naprezanja. Prolazni bol nestaje nakon odmaranja mišića, a analgetici mogu ublažiti intenzitet bola.

Fibromialgija

Fibromialgija je difuzan bol u mišićima koji najpre pogađa žene. Pored bola u mišićima mogu se javiti i glavobolja, umor, poremećaji sna, ponekad i depresija. Bol je praćen bolom u drugim delovima tela (vrat, grudi, ramena, sedalni deo, lakat, koleno). Fibromialgija je ranije bila svrstavana u kategoriju psihijatrijskih poremećaja, a danas spada u bolesti koštano-zglobnog i mišićnog sistema i vezivnih tkiva. Teško ju je dijagnostikovati, a njen uzročnik još uvek nije precizno utvrđen. Postojeće terapije mogu samo ublažiti neprijatnost, povećati toleranciju bola i poboljšati kvalitet sna kod obolele osobe.

Kontraktura

Preveliko naprezanje ili loše držanje može uzrokovati kontrakturu. Kontraktura predstavlja nevoljno grčenje mišića ili mišićnih vlakana. Grčenje može biti duže ili kraće, a uzrokuje bol i lokalizovane probleme s motorikom. Bol se može otkloniti u roku od nekoliko dana uz pomoć mirovanja, a pomažu i analgetici i antiinflamatorni lekovi. Kontraktura je u većini slučajeva bezopasna (grčevi, tortikolis).

Grčevi

Grčevi se najčešće javljaju u donjem ekstremitetu i predstavljaju iznenadne bolne mišićne kontrakcije. Dugotrajni fizički napor čest je uzrok nastajanja grčeva, ali do njih mođe doći i prilikom mirovanja (mišić lista ili stopala kod trudnica tokom noći). Veruje se da do grčeva prilikom mirovanja dolazi zbog nedostatka minerala, slabe cirkulacije ili nagomilavanja mlečne kiseline u mišićima. Grčevi u nogama, posebno u vreme velikih vrućina, predstavljaju problem sportistima. Grč se otklanja istezanjem zgrčenog mišića, a redovan unos vode može ih sprečiti.

Tortikolis

Tortikolis je čest, ali bezazlen problem. Može biti posledica naglog pokreta, hladnoće ili nezgodnog položaja (naročito za vreme spavanja). Vrat se krivi, što ograničava pokrete glave. Tortikolis je bolna produžena kontrakcija najčešće sternokleidomastoidnog mišića vrata. Kako bi nestali simptomi, treba mirovati nekoliko dana.

Tetanija

Tetanija je redak sindrom koji najčešće pogađa decu i mlade žene. Manifestuje se kroz silovite kontrakcije u šakama koje su karakteristične. Prsti se zatežu i savijaju ka ručnom zglobu. Ovakve kontrakcije se javljaju i u stopalima ili ustima, ali znatno ređe. Tetanija se može javiti zbog nedostatka kalcijuma, magnezijuma ili kalijuma.

Spazam

Spazam je kontrahovanje mišića koje se javlja iznenadno i neprijatno je. Može se javiti samo jednom, a može se ponavljati u epizodama. Uglavnom je spazam posledica digestivnih tegoba (grčenje u crevima, stomačni grčevi), neurološkog oboljenja ili iritacije nerva. Spazam može zahvatiti poprečno-prugaste mišiće, a posebno se odnosi na glatku muskulaturu unutrašnjih organa.

  • ograničavanje pokreta
  • ukočenost dela tela
  • prolazni bol

Grčevi: uravnotežena ishrana, hidriranje za vreme fizičkog napora, blago podignute noge prilikom spavanja, zagrevanje pre vežbanja, postepeno pojačanje treninga, odgovarajuća oprema.

Tortikolis: jastuk koji omogućava pravilan položaj glave.