filteri close

Genitalni herpes

Ovu polno prenosivu infekciju uzrokuje virus Herpes simplex i karakteriše je izbijanje malih providnih plikova, tzv. vezikula, na ili oko polnih organa. Virus ostaje latentan u nervnim ganglijama i periodično izaziva ponovnu pojavu simptoma (epizode herpesa). Inficirana osoba ostaje prenosilac virusa do kraja života, a bolest se prenosi direktnim kontaktom s lezijama koje su veoma zarazne. Cilj lečenja je smirivanje napada i sa njim se počinje pri pojavi prvih znakova da bi se skratilo trajanje simptoma. Ukoliko dođe do širenja bolesti na oči i mozak postoji rizik od gubitka vida, encefalitisa i meningitisa. Novorođenče se može zaraziti prilikom porođaja što može dovesti do oštećenja mozga, pa i smrti.

Simptomi genitalnog herpesa

Genitalni herpes karakterišu pojave vezikula na polnim organima koje su praćene peckanjem i svrabom, a ponekad i povišenom temperaturom, glavoboljama i bolovima u stomaku. Posle nekoliko dana, vezikule pucaju i stvraraju čireve koji prelaze u kraste i konačno nestaju. Prva epizoda genitalnog herpesa je bolna i traje dve do tri nedelje. Bol je prodoran i pojačava se pri kontaktu s mokraćom. Recidivi traju kraće i nisu toliko bolni, a uzrokuju ih emotivni šokovi, umor, stres, menstruacija, trudnoća i nošenje uskih pantalona. Neke osobe osećaju znake upozorenja (žarenje, svrab, peckanje) nekoliko sati do nekoliko nedelja pre početka napada. Osoba može biti prenosilac virusa i preneti ga drugima iako ne ispoljava nikakve simptome. Kondom se mora sistematski upotrebljavati.

  • bolne herpetične vezikule
  • otvorene rane
  • kraste
  • žarenje
  • svrab
  • peckanje

Seksualni odnosi sa zaštitom, čak i ako bolest ne izaziva nikakve simptome. Uzdržavanje od polnih odnosa za vreme epizoda herpesa. Održavanje lične higijene da bi se sprečilo širenje virusa.