filteri close

Male boginje

Male boginje (morbile) su akutno, virusno i veoma zarazno oboljenje koje izaziva virus morbila. 

Rizik od inficiranja virusom morbila imaju osobe koje nisu preležale male boginje ili nisu vakcinisane protiv malih boginja. Najčešće pogađa decu ali se i nezaštićeni odrasli mogu zaraziti.

Male boginje se prenose direktnim kontakotom sa obolelom osobom, kapljičnim putem (kašalj, kijanje) i retko preko kontaminiranih predmeta koje je koristila zaražena osoba. 

Posle perioda inkubacije koji traje 7-18 dana, dolazi do pojave povišene temperature, sekrecije iz nosa, kašlja i konjuktivitisa. Oči su često osetljive na svetlo. Karakteristično je da oboleli izgleda kao uplakan (crvene, vodnjikave oči i otečeni kapci). Ovi simptomi traju 2-4 dana a zatim dolazi do skoka temperature preko 40°C i pojave makulopapulozne ospe prvo na licu, iza ušiju i na vratu, a potom se šire na trup i ekstremitete. Ospe traju 4-7 dana i najčešće su praćene malim belim tačkicama (Koplikove mrlje) koje se javljaju na sluznici usne duplje. 

Obolela osoba je zarazna poslednjeg dana inkubacije, 4 dana pre i 4 dana nakon izbijanja ospi.

Prava opasnost od malih boginja leži u činjenici da virus pored uobičajene kliničke slike izaziva opštu slabost organizma praćenu izraženim padom imuniteta kod inficiranih, tako da se na male boginje često „nadovezuju“ druge bolesti i infekcije. To može dovesti do teške upale pluća, upale uha, ali i najteže komplikacije - encefalitisa.

Ako sumnjate na zarazu morbila virusom, potrebno je da najavite svoj dolazak lekaru i odmah obavestite i medicinsku sestru pre ulaska pacijenta kako bi se preduzele potrebne mere radi sprečavanja stvaranja epidemije.

Lečenje je simptomatsko. Primenjuju se lekovi za smanjenje sekrecije iz nosa, konjuktivitisa i ublažavanje kašlja. U slučaju nastanka komplikacija koriste se lekovi u zavisnosti od nastale komplikacije.

  • povišena telesna temperatura
  • curenje iz nosa
  • kašalj
  • konjuktivitis
  • ospe
  • malaksalost
  • pad imuniteta

Vakcinacija protiv morbila je jedina efikasna preventivna metoda koja dovodi do stvaranja solidnog i doživotnog imuniteta. MMR vakcina se daje u 2 doze. Prva doza se daje u period između 12. i 15. meseca života deteta a druga u 7. godini.