filteri close

Genitalne bradavice (kondilomi)

Benigne bezbolne izrasine na koži i sluzokoži polnih organa i anusa koje uzrokuje papiloma virus su genitalne bradavice. Vremenom, ove lezije se umnožavaju, a kojom brzinom će se to odvijati zavisi od osobe. Mogu uzrokovati iritaciju, svrab i bol prilikom seksualnog odnosa ili defekacije. Kondilomi su najčešći oblik polno prenosivih bolesti, a inficirana osoba ostaje nosilac do kraja života. Virus se prenosi direktnim kontaktom prilikom seksualnog odnosa, a period inkubacije traje od tri nedelje do osam meseci i bolest je u početku neupadljiva, što olakšava njeno prenošenje.

Gde se razvijaju kondilomi

Kod muškaraca se genitalne bradavice mogu naći na penisu, testitisima, mokraćnoj cevi i anusu, a kod žena najčešće na vulvi, a ponekad u vagini i na grliću materice. Kodilomi mogu biti ravni ili ispupčeni, ružičaste, sivkaste ili beličaste boje. Takođe, mogu se značajno umnožiti, uvećati ili poprimiti izgled karfiola. Lezije mogu biti vlažne i, izuzetno retko odavati neprijatan miris.

Papiloma virus

Papiloma virus ili humani papiloma virus je virus čiji pojedini tipovi uzrokuju nastanak benignih izraslina na koži (bradavice) ili polnim organima (genitalne bradavice). Takođe, mogu dopreti do razvoja određenih vrsta malignih tumora, pre svega raka grlića materice. Ukoliko je jedan od partnera imao ili ima genitalne bradavice preporučuje se periodičan skrining na rak grlića materice (Papanikolau test). Do pojave velikih i upornih lezija dolazi kod imunodeficijentnih osoba, a napočito kod obolelih od side.

  • izrasline na koži
  • izrasline na sluzokoži

Kondom prilikom seksualnih odnosa.