filteri close

Polno prenosive bolesti

Polno prenosiva bolest (PPB) ili polno prenosiva infekcija (PPI) predstavlja infektivnu bolest koja se prenosi tokom seksualnog odnosa. Uzročnik može biti bakterija, virus, gljivica ili parazit. Ove infekcije se manifestuju brojnim simptomima, a neki od njih mogu imati ozbiljne posledice: sterilitet, hronični bol, rak, prevremeni porođaj ili vanmateričnu trudnoću kao i ozbiljne poremećaje kod deteta kome je majka prenela bolest pre ili prilikom porođaja (urođene anomalije, oštećenja mozga ili pluća). Osim toga, ova bolest povećava rizik od razvoja sličnih infekcija među kojima se nalazi i sida.

  • peckanje
  • svrab
  • sekret
  • problemi pri mokrenju
  • bol u donjem delu trbuha
  • lezije na koži
  • lezije na sluzokoži

Razgovarajte o polno prenosivim bolestima

Ne ustručavajte se da pitate novog seksualnog partnera da li ima PPB ili ga informišite o vašem zdravstvenom stanju. Takođe, treba da razgovarate o tome na koji način ćete se zaštiti od PPB.

Zaštitite se 

Kontraceptivna pilula, prekidanje snošaja pre ejakulacije i izostanak penetracije neće vas zaštititi od PPB. Samo vas sistematska upotreba kondoma prilikom seksualnih odnosa, uključujući i oralni seks može zaštititi od zaraze ili sprečiti da vi inficirate partnera. 

Radite skrining

Ako imate redovne ili seksualne odnose bez zaštite s jednim ili više partnera trebalo bi povremeno da odete na skrining test jer je moguće da ste nosilac, a da to ne znate budući da su neke bolesti asimptomatske.

Ako već imate PPB

Vodite računa o ličnoj higijeni da biste sprečili širenje infekcije. Strogo se pridržavajte prepisane terapije do samog kraja. Da biste sprečili vraćanje infekcije trebalo bi da, zajedno sa partnerom odete na pregled.

Budite oprezni s iglama

Pre lekarske intervencije, pirsinga ili tetoviranja obavezno proverite da li je igla sterilna.