filteri close

Otitis, upala uva

Otitis je upala spoljašnjeg ili srednjeg uva. Kod dece, najčešće zahvata srednje uvo, ali na osnovu izvora i zahvaćenog područja razlikujemo nekoliko tipova.

Akutna upala srednjeg uva

Akutnu upalu srednjeg uva izaziva virusna ili bakterijska infekcija. Do šeste godine, deca su najpodložnija infekcijama srednjeg uva. Simptomi ove bolesti su bol, povišena temperatura, oslabljen sluh i povećana razdražljivost praćena povraćanjem i dijarejom. 

Kod bakterijske infekcije, iz uva može curiti gnoj i tada je neophodno brzo primeniti terapiju (antibiotici, paracenteza). Ako se ne leči može dovesti do ozbiljnih komplikacija: širenja infekcije ili paralize lica.

Serozna upala srednjeg uva

Serozna upala srednjeg uva je posledica opstrukcije Eustahijeve tube koja sprečava oticanje sekreta. Do nje dolazi usled infekcije, alergijske reakcije, uvećanih adenoidnih vegetacija (trećeg krajnika) ili urođene anomalije. Ako se opstrukcija ne ukloni, serozna upala može preći u hroničnu i trajno oštetiti sluh. Bolest se leči antibioticima, kortikosteroidima ili hirurškim putem.

Upala spoljašnjeg uva

Upala spoljašnjeg uva je upala spoljašnjeg slušnog kanala ili spoljašnjeg zida bubne opne, a uglavnom nastaje kao posledica infekcije. Simptomi su jak, oštar bol, svrab i sekret (otoreja). Lečenje se zasniva na upotrebi antiseptičnih, antibiotskih ili antimikotskih kapi.

Holesteatom

Holesteatom je benigni tumor koji se razvija u srednjem uvu, i to izvorno na bubnoj opni ili u spoljašnjem slušnom kanalu usled povrede bubne opne, urođene anomalije ili hroničnog zapaljenskog procesa. Postepeno se širi i uništava tkiva srednjeg uva, unutrašnjeg uva, pri čemu izaziva hronični otitis, tinitus, vrtoglavicu i ireverzibilni gubitak sluha. Leči se hirurškim putem, odstranjivanjem tumora i rekonstrukcijom bubne opne i slušnih koščica.

Paracenteza

Paracenteza je hirurško zasecanje bubne opne radi ventilacije srednjeg uva ili drenaže gnoja iz njega. Izvodi se pod lokalnom ili opštom anestezijom, a nakon nje se ugrađuje drenažna cevčica čime se pravi prolaz između srednjeg i spoljašnjeg uva. Drenažna cevčica ostaje u uvu 8-12 meseci nakon čega je telo odstranjuje.

  • bol
  • svrab
  • oslabljen sluh
  • tinitus
  • povišena temperatura
  • curenje iz uva
  • povraćanje
  • dijareja

Dojenje novorođenčeta, izgleda, sprečava akutni otitis. Preventivna adenoidektomija. Lečenje alergije. Ne stavljati predmete u spoljašnji slušni kanal i ne ostavljati ga vlažnim, naročito posle plivanja.