filteri close

Kožni paraziti

Kožni paraziti su izuzetno zarazni paraziti u koje spadaju vaške, grinje, krpelji i buve. Prenose se lako i nastanjuju se na koži. Najčešće se prenose na mestima gde na malom prostoru boravi mnogo ljudi, poput škola, zatvora i staračkih domova. Mogu se lako eliminisati pesticidima, ali se treba strogo pridržavati uputstava za upotrebu zbog njihove štetnosti. 

Vaške

Vaške su parazitski insekti tamne boje koji žive na koži i hrane se krvlju. Nastanjuju se na koži glave i genitalne regije i lako se prenose. Na njihovo prisustvo ukazuje jak svrab i pojava crvenih tačkica na koži, a češanje može izazvati sekundarnu infekciju i pojavu krasta. Za uklanjanje ovih parazita neophodna je upotreba insekticida.

Gnjide su pričvršćene za dlake na glavi i telu, a skidaju se tako što se zahvate noktima i vuku niz dlaku ili češljanjem gustim češljom.

Šuga

Šuga je kožno oboljenje koje se ispoljava na koži u vidu sitnih brazda u koje ženke parazita polažu jaja. Ove lezije izazivaju jak svrab između prstiju i na ručnim zglobovima, laktovima i zadnjici, a kasnije i na celom telu. Šuga je zarazna i prenosi se direktnim i indirektnim kontaktom (odeća, posteljina).

  • jak svrab
  • crvene tačkice
  • sivkasto crne linije na koži

Izbegavanje kontakta sa zaraženim osobama i deljenja odeće s drugima. Korišćenje repelenata u slučaju epidemije.