filteri close

Ciroza jetre

Ciroza jetre je hronična bolest, ozbiljna je i ireverzibilna. Nastaje kao posledica virusa hepatitisa, dugotrajnog konzumiranja alkohola ili lekova, cistične fibroze i neke autoimune bolesti koje napadaju jetru i uništavaju njena tkiva postepeno. Ciroza jetre je u početku asimptomatska. Kasnije se ispoljava kroz oticanje slezine, žutu boju kože i sluzokože (žutica), zatim karakteristične promene na koži (paukoliki angiomi), crvenilo dlanova, edem (oticanje) nogu, malaksalost i mršavljenje. Brojne su komplikacije koje može izazvati ciroza jetre: rak jetre, insuficijencija jetre, krvarenje iz digestivnog trakta, oticanje trbuha, osteoporoza, konfuzija. Leči se tako što se tok bolesti usporava, a simptomi ublažavaju, dok je u najtežim slučajevima neophodna i transplantacija jetre.

Cirozna jetra

Ciroza menja građu jetre. Tkiva koja su oštećena učestalim napadima se regenerišu i zatim formiraju čvoriće - regenerativne noduse. Nodusi su sačinjeni od funkcionalnih ćelija, ali su dezorganizovani i razdvojeni fibroznim ožiljcima. Oni remete cirkulaciju krvi u jetri koja s vremenom gubi sposobnost da efikasno filtrira krv.

Biopsija jetre

Biopsija se izvodi kako bi se uspostavila dijagnoza bolesti kao što su ciroza i hepatitis. Takođe se mora uzeti i uzorak jetre. Ovaj zahvat se izvodi pod lokalnom anestezijom. Podrazumeva umetanje šuplje igle između dva rebra i njeno sprovođenje do jetre. Zahvat traje desetak minuta, međutim, pacijent mora da ostane u krevetu nekoliko sati kako bi se smanjio rizik od krvarenja. 

Insuficijencija jetre

Insuficijencija jetre je nesposobnost jetre da obavlja svoje funkcije. Različiti poremećaji ukazuju na nju u zavisnosti od stepena insuficijencije: malaksalost, ikterus (žutica), dermatološki problemi (paukoliki angiomi, crveni dlanovi) poremećaj koagulacije (krvarenje), učestale infekcije i neurološki poremećaji (apatija, pospanost, konfuzija i koma). Insuficijencija jetre nastaje zbog uništavanja jetrenih ćelija usled dejstva alkohola, virusa, lekova, upale, zloćudnih tumora i dr. Insuficijencija jetre je često i komplikacija ciroze. Ova teška bolest leči se prilično neefikasnim simptomatskim terapijama. Transplantacija jetre je u najtežim slučajevima obično jedino moguće rešenje.

Ascit

Nakupljanje viška tečnosti između dva sloja peritonealne šupljine je ascit. Ispoljava se kao brzo i obično bezbolno oticanje trbuha, ponekad praćeno mučninom. Posledica je ciroze jetre, srčane insuficijencije, raka digestivnog sistema ili raka jajnika. Glavne komplikacije ascita su infekcija tečnosti unutar peritoneuma, formiranje pupčane kile i otežano disanje usled pritiska na dijafragmu. Ascit se leči terapijom koja se zasniva na ishrani siromašnim natrijumom, a upotrebljava se i diuretik. Može se izvršiti i evakuacija tečnosti ako ova terapija ne uspe.

  • slabost
  • mršavljenje
  • oticanje slezine
  • žutica
  • paukoliki angiomi
  • crveni dlanovi
  • edem donjih ekstremiteta
  • steatoza
  • masna jetra

Izbegavanje konzumiranja velikih količina alkohola. Vakcina protiv hepatitisa B.