filteri close

Grip

Ova česta i uglavnom bezopasna virusna infekcija primarno zahvata respiratorni sistem. Grip je veoma zarazan i od njega svake zime oboli oko 10% stanovništva razvijenih zemalja. Do smrtnog ishoda dolazi kod veoma osetljivih osoba kao što su starije i imunodeficijentne osobe. Ne postoji kurativna terapija, ali vakcina nudi dobru zaštitu ako se prima svake godine.

Prehlada ili grip?

Prehlada grla, zapušen nos i curenje iz nosa najčešće su simptomi prehlade dok su veoma visoka temperatura, ukočenost, bol, glavobolja i izrazit umor uglavnom povezani sa gripom.

Sindrom gripa

Sindrom gripa predstavlja skup simptoma koje izaziva grip: temperatura viša od 40 stepeni, drhtavica, bol u zglobovima i mišićima, glavobolje i izrazit umor.  Pojavljuju se i sa drugim infektivnim bolestima najčešće virusnog porekla. 

U slučaju gripa, sindrom se pojavljuje u roku od 48 sati nakon infekcije virusom i praćen je opštom upalom respiratornog trakta (nos, grlo, dušnik, bronhije) i suvim kašljem. Grip se uglavnom spontano povlači posle nedelju dana. Sekundarna bakterijska infekcija može uzrokovati upalu pluća kod osoba koje pate od hroničnih srčanih i respiratornih bolesti.

Virus gripa je virus Myxovirus influenzae koji ima veliku sposobnost mutiranja zbog čega je svake godine drugačije, pa se vakcina prima svake godine da bi bila delotvorna. Virus se širi preko mikroskopskih kapljica koje se izbacuju kijanjem i kašljanjem kao i direktnim kontaktom sa zaraženom osobom. Otporan je, i može preživeti na predmetima kao što su kompjuterska tastatura, telefon ili kvaka barem 24 sata. Pranje ruku za vreme epidemije jedan je od najefikasnijih vidova prevencije.

Ublažavanje simptoma gripa

Unošenje puno vode i drugih tečnosti i mirovanje u krevetu obično uspešno ublažavaju simptome gripa. Za snižavanje temperature i ublažavanje ukočenosti, bolova i glavobolje mogu se koristiti antipiretici i analgetici.

  • veoma visoka temperatura
  • drhvatica
  • ukočenost
  • bol u mišićima
  • bol u zglobovima
  • umor
  • glavobolja
  • suv kašalj
  • bol u respiratornom traktu

Vakcinacija svake godine, antivirotici na lekarski recept kod osoba pod rizikom (uzimaju se odmah nakon kontakta sa zaraženom osobom). Izbegavanje kontakta s obolelima.

NOVI VIRUS GRIPA I OPASNOST OD PANDEMIJE

Sezonske epidemije gripa svake godine u svetu odnesu između 250.000 i 500.000 života i to je jedan od najčešćih uzroka smrti od neke infektivne bolesti. Periodično se javljaju novi sojevi virusa gripa koji se znatno razlikuju od sezonskog virusa gripa i oni nastaju kao rezultat mutacije postojećeg virusa ili kombinovanja humanog virusa gripa s virusom svinjskog ili ptičjeg gripa. Na ove vrste gripa čovek nije imun i one mogu brzo proširiti među stanovništvom i izazvati pandemiju. Iz nepoznatog razloga, ovaj fenom se javlja tri-četiri puta u svakom veku, što je bio slučaj i sa XX vekom kada smo imali pandemiju španskog (1918-1919), azijskog (1957-1958) i hongkonškog gripa (1968-1969).  Simptomi mogu biti kao simptomi sezonskog gripa ili ozbiljniji od njih kada je rizik od fatalnog ishoda veći zbog čega i naučnici i državne institucije pažljivo prate situaciju kada se pojavi novi soj gripa, kao što je to bio slučaj s virusom ptičjeg gripa 2003. godine (H5N1) i svinjskog gripa2009. godine (H1N1). 

Stručnjaci za javno zdravlje osmislili su brojne strategije za spremnost u slučaju izbijanja pandemije, a to su: sistem Svetske zdravstvene organizacije sa šest nivoa uzbune u svetu, stavljanje zaraženih životinja u karantin, razvoj vakcine. U slučaju proglašenja pandemije gripa, dok se čeka na vakcinu treba ograničiti putovanja, naročito javnim prevozom da bi se izbegle velike koncentracije ljudi, nositi zaštitnu masku koja pokriva nos i usta i sestematski se pridržavati osnovnih pravila higijene koja znači često pranje ruku i dezinfekciju ruku, kijanje u maramicu ili sopstveni lakat itd.