filteri close

Rak jetre

Rak jetre je ozbiljna bolest čija je prognoza obično loša. Najčešće se razvija iz raka nekog drugog organa (organi digestivnog trakta, pankreas, pluća, dojke, bubreg, prostata). Posledica je prisustva metastaza. Ako kancer izvorno nastaje u jetri, reč je o primarnom kanceru. Osnovni oblik primarnog kancera je hepatocelularni karcinom. Ako nema metastaza, hirurško lečenje može biti neophodno (od delimičnog odstranjivanja jetre (hepatektomija) do transplantacije. Rak jetre je najzastupljeniji u Aziji i Africi, gde je peti najčešći uzročnik smrti među muškarcima. Sve je češći i u zapadnim zemljama. 

Hepatocelularni karcinom

Hepatocelularni karcinom predstavlja primarni kancer jetre. U većini slučajeva, tj. u 90% slulajeva, razvuja se u ciroznoj jetri. Dijagnostikuje se pomoću neke od tehnika snimanja kao što su biopsija, skener, magnetna rezonanca. Može se otkriti i putem biopsije iglom. Ovaj karcinom je u početku asimptomatski, ali komplikacije ciroze (ikterus, ascit, krvarenje iz digestivnog trakta, prilikom skrininga obolelih od ciroze) mogu ukazati na njegovo postojanje. Ostali simptomi kao što su gubitak apetita, mršavljenje, slabost, povišena temperatura, bolovi, uvećanje jetre se javljaju kada je tumor već u poodmakloj fazi. Od proširenosti tumora zavisi kakvo će biti lečenje. Može se odstraniti deo jetre, a može se vršiti hemoterapija, lokalizovano uništenje tumora ili transplantacija jetre.

Odstranjivanje jetre   Odstranjivanje jetre može biti parcijalno ili totalno. Drugačije se naziva i albacija. Uglavnom se sprovodi u okviru lečenja hepatocelularnog karcinoma. Zahvaljujući neodstranjenim tkivima, regeneriše se deo odstranjene jetre (do 75% njene zapremine). Uspešnost tretmana zavisi najviše od tih tkiva. Nakon totalne hepatektomije se mora ubrzo izvršiti transplantacija jetre.

  • asimptomatski
  • gubitak apetita
  • mršavljenje
  • malaksalost
  • povišena temperatura
  • bol u predelu jetre
  • uvećanje jetre

Vakcinacija protiv hepatitisa B, prevencija alkoholizma.