filteri close

Paraliza

Paraliza je potpuni ili delimični gubitak motorne funkcije mišića, grupe mišića ili dela tela. Gubitak ovih funkcija može biti privremeni ili trajni, a nastaje usled oštećenja nerava kao posledica traume (prilikom saobraćajne ili sportske nezgode) ili moždanog udara. Uzrok mogu biti i multipla skleroza, tumor, infekcija. Paraliza može zahvatiti lice, polovinu tela ili čitav trup i sva četiri ekstramiteta.

Paraliza lica

Paraliza lica ili periferni facijalis je gubitak motorne funkcije mišića koji nastaje paralizom mišića koji inerviše facijalni nerv. Paraliza lica je obično jednostrana, može zahvatiti samo donji ili samo gornji deo lica. Može biti posledica moždanog udara i tada je često praćena hemiplegijom (paraliza polovine tela). Paraliza lica može biti i posledica infekcije (otitis, herpes zoster) ili tumora i tada najčešće nema vidljivog uzroka. Mogući simptomi paralize lica su nemogućnost nabiranja čela, zatvaranje očnih kapaka, smejanje, zviždanje i zevanje, otežano gutanje i govor. Ponekad se javlja i izrazita osetljivost na zvuk, gubitak čula ukusa, smanjeno lučenje pljuvačke i suza. Iako se može povući, paraliza lica se može ponovo i javiti.

Hemiplegija

Hemiplegija je paraliza leve ili desne strane tela, a može se prostirati i čitavom dužinom tela ili zahvatiti samo jedan deo (lice, ruku, nogu). Uzrokovana je oštećenjem mozga, i može nastati naglo (moždani udar) ili postepeno (nakon tumora mozga). Hemiplegija kao posledicu može imati gubitak moći govora i delimično slepilo. Iako je oporavak moguć, često dolazi do recidiva.

Paraplegija

Paraplegija je paraliza koja zahvata obe noge i deo trupa. Uglavnom nastaje kao posledica povrede kičmene moždine u nivou grudnih ili slabinskih pršljenova. Od težine povrede i stepena oštećenja nervnih vlakana zavisi i prognoza i terapija. Oštećena kičmena moždina se ne može operacijom vratiti u prvobitno stanje. Osim toga što pacijent najverovatnije neće više moći da hoda, javljaju se i drugi problemi - zadržavanje mokraće i inkontinencija. Usled velikog oštećenja, javljaju se problemi sa kašljanjem i izdisanjem, a mogući su i problemi sa erekcijom i ejakulacijom kod muškaraca. Žene koje imaju paraplegiju mogu izneti trudnoću. Međutim, u slučaju da je žena suočena i sa paralizom trbušnih mišića, prilikom porođaja je nužna upotreba forcepsa, ili se porođaj obavlja carskim rezom.

Tetraplegija

Tetraplegija ili kvadriplegija je oblik paralize koji zahvata sva četiri ekstremiteta i trup, a osoba gubi motoričke sposobnosti i osetljivost.   Uglavnom se javlja kao posledica povrede kičmene moždine u nivou vratnih pršljenova ili trzajnom povredom vrata. Oporavak zavisi od težine povrede kičmene moždine. Oboleli pati od nesposobnosti zadržavanja mokraće i stolice. Takođe, javljaju se i manji ili veći problemi sa disanjem (otežano izdisanje, kašljanje). Neki od obolelih ne mogu da dišu bez pomoći aparata za disanje.

Trzajna povreda vrata

Trzajna povreda vrata je trauma vratnog dela kičme koja se drugačije naziva i hiperekstenziono-hiperfleksiona povreda. Uzrokovana je naglim istezanjem i savijanjem vrata. Do ovakve povrede najčešće dolazi prilikom saobraćajne ili sportske nezgode. Ova povreda može uzrokovati glavobolje, tinitus, vrtoglavicu, probleme sa vidom. Zavisno od težine traume, može dovesti do povrede mišića, uganuća, preloma kičme, ili čak povrede kičmene moždine.

Pareza

Pareza je delimična paraliza u kojoj su najčešće pogođeni mišići ekstremiteta i očiju. Ovaj vid paralize podrazumeva slabljenje mišića u delu tela koji je povezan s oštećenim motornim neuronima. Pareza je i simptom pojedinih bolesti nervnog sistema, pre svega multirple skleroze, a može se pojaviti i u slučaju preloma kostiju. Fizioterapijom se sprečava atrofija mišića koji su zahvaćeni parezom. Motorne sposobnosti obolelog mogu se povratiti u zavisnosti od uzroka i stepena pareze. Međutim, moguća su i ireverzibilna neurološka oštećenja i u tom slučaju oboleli prolazi kroz poseban program osposobljavanja na kom uči kako da što bolje koristi mišiće koji su ostali aktivni.

  • nemogućnost izvođenja voljnih pokreta
  • gubitak osetljivosti
  • povećanje mišićnog tonusa