filteri close

Zubna protetika

Zubnu protetiku čine fiksna i pokretna pomagala kojima se zamenjuje jedan ili više zuba. Ta pomagala služe kako bi se olakšalo žvakanje, ali i da bi se sprečili periodontis i problemi s viličnim zglobom. Zubna protetika omogućava i vraćanje normalnog izgleda zuba, stoga ima i estetski i psihološki značaj.

Veštačka krunica

Veštačka krunica se obično stavlja kada dođe do oštećenja prirodne, ili nakon kanalnog lečenja. Ona se stavlja kako bi se ostatak zuba zaštito od daljih oštećenja. Pravi se od metalne legure, keramike ili metala presvučenog keramikom.

Most

Kada gubitkom jednog ili više zuba nastane praznina, stavlja se zubni most. On se izrađuje u komadu. Sastoji se od veštačkog zuba ili više njih, kao i zubnih navlaka.

Proteza

Mobilna proteza zamenjuje nekoliko ili sve zube. Pacijent koji nosi protezu, u toku adaptacije može imati problema sa otežanim govorom, žvakanjem i može iskusiti bol.

Zubni implant

Zubni implant se ugrađuje nakon što se izvadi koren zuba. Predstavlja metalni kočić koji pruža potporu veštačkoj krunici, mostu ili protezi. Njegova izgradnja se, nakon zasecanja desni, obavlja uz lokalnu anesteziju u nekoliko faza. Nekoliko meseci je potrebno za sjedinjavanje implanta s košću. Tek se tada proteza pričvršćuje na implant.

  • oštećenje krunice
  • gubitak zuba