filteri close

Inkontinencija urina

Inkontinencija je nevoljno ispuštanje mokraće. Razlikuje se nekoliko oblika, ali najčešći su stresna inkontinencija i hiperaktivna bešika. Uzroci mogu biti različiti i obuhvataju slabljenje mišića koji kontrolišu bešiku, prolaps genitalnih organa, neurološke poremećaje i fizičku traumu. Postoji razlika između inkontinencije i noćnog mokrenja kod dece koje je prolazni poremećaj.

Stresna inkontinencija

Stresna inkontinencija nastaje kao posledica grčenja trbušnih mišića usled kijanja, kašljanja, napada smeha ili mišićnog napora. Do nje dolazi zbog slabosti perineuma (karličnog dna koje se pruža od anusa do genitalija), pre svega spoljnog sfinktera bešike. Ujedno, ona je i najčešći oblik inkontinencije, a njenom razvoju doprinose višestruke trudnoće ili teški porođaji. Prilično je česta kod starijih žena.

Hiperaktivna bešika

Hiperaktivna bešika uzrokuje nekontrolisano, a ponekad i obilno mokrenje. Uzrok su nevoljne kontrakcije (obično nepoznatog porekla) mišića bešike što može biti posledica oštećenja nervnog sistema, preloma karlice ili infekcije mokraćne cevi ili bešike.

  • isticanje male količine urina
  • hiperaktivna bešika
  • iznenadni nagon za mokrenjem
  • nekontrolisani nagon za mokrenjem

Izbegavajte veliki napor

Dajte prednost laganim sportovima i aktivnostima, naročito za vreme i nakon trudnoće.

Jačajte mišiće karličnog dna

Jačanje mišića perineuma i spoljnog sfinktera posebnim vežbama obezbeđuje bolju potporu bešici i smanjuje nagon i učestalost mokrenja. Kegelove vežbe se sastoje u naizmeničnom stezanju i opuštanju ovih mišića na po 10 sekundi, u serijama od 10-20 ponavljanja barem šest puta dnevno. Da biste znali koje mišiće treba da stegnete, zaustavite mokrenje nekoliko puta zaredom, bez grčenja mišića trbuha, zadnjice i bedara.

Izbegavajte nadražujuće i diuretske namirnice i napitke

Izbegavajte diuretske namirnice i napitke, naročito one koji sadrže kofein, kao što su čaj, kafa, čokolada i gazirani sokovi. Takođe, ograničite konzumiranje hrane koja nadražuje bešiku, poput alkohola, agruma, šećera i zaslađivača (veštačkih šećera).

Održavajte zdravu telesnu težinu

Prekomerna telesna težina povećava pritisak na bešiku i doprinosi neželjenom ispuštanju mokraće.

Sprečite i lečite zatvor, infekcije urinarnog trakta i poremećaje prostate

Zatvor podstiče curenje mokraće jer vrši pritisak na bešiku. Da biste to sprečili, konzumirajte hranu bogatu vlaknima, kao što su mahunarkse, zeljasto povrće, voće i integralne žitarice. Lečite infekcije urinarnog trakta i prostate, koje izazivaju neodložnu potrebu za mokrenjem.