filteri close

Antraks

Antraks, poznat i kao "Crni prišt", je akutno bakterijsko oboljenje ljudi i životinja.

U zavisnosti od načina infekcije, antraks se može klinički ispoljiti kao kožni, plućni (inhalacioni) i crevni (gastrointestinalni) antraks. Bakterijemija (prisustvo bakterija u krvi) i meningitis (zapaljenje moždanih opni) su moguće prateće pojave kod svih oblika ove bolesti.

Kožni antraks obično se javlja na rukama, licu i vratu. Uglavnom se javlja kod odraslih osoba, ali se može se pojaviti i kod dece. Infekciju uzrokuju spore antraksa koje ulaze kroz povrede na koži. Nakon inkubacionog perioda, koji traje od 9 časova do 2 nedelje, dolazi do pojave manje, bezbolne papule (čvorića) koja svrbi. U naredna 2 dana, mali mehurići okružuju primarnu promenu, ispunjeni su tečnošću, leukocitima i brojnim bacilima. Dolazi do izraženog otoka okolnog tkiva i povišene temperature. Petog do sedmog dana mehurići prskaju, primarna promena ulceriše i dobija karakteristični crnu boju, po kome još nosi naziv “Crni prišt”. Nelečena infekcija može da se proširi na regionalne limfne čvorove i na krvotok, uz razvoj teške sepse.

Kod lečenih bolesnika ili bolesnika sa lakšim kliničkim oblicima, prišt počinje da se suši nakon deset dana. Proces traje od 1 do 6 nedelja, ostavljajući trajni ožiljak. Primena antibiotika sprečava bakterijemiju, umanjuje opšte simptome infekcije i okolni edem ali ne skraćuje vreme trajanja bolesti. 

Plućni antraks se javlja sa početnim blagim i nespecifičnim simptimima, podsećajući na blago oboljenje gornjeg respiratornog trakta. U roku od 3-5 dana razvijaju se znaci teže respiratorne infekcije. Bolest napreduje dramatično brzo. Izražen je stridor, specifičan zvuk pri disanju, ubrzano i otežano disanje i tahikardija. Moguća je i pojava pleuralnog izliva. Opšte stanje bolesnika je veoma teško, sa izraženim otokom vrata. Ukočen vrat i poremećaj svesti su znaci meningoeneefalitisa. Bolesnik zapada u hipotermiju i šok. Uprkos primeni antibiotika, do smrtnog ishoda dolazi kod gotovo svih obolelih u toku 24 do 36 časova.

Crevni antraks se javlja ređe i teže se prepoznaje, izuzev u slučaju pojave eksplozivne epidemije tipa trovanja hranom kada su stomačne tegobe praćene povišenom temperaturom, znacima sepse i umiranjem. Manifestuje se gušoboljom i otežanim gutanjem, uz povišenu temperaturu. Ukoliko se antraksne spore progutaju hranom,  nakon 2-5 dana kod bolesnika se javlja povišena temperatura, jak bol u trbuhu, muka, povraćanje i proliv. Daljom progresijom, javljaju se znaci toksičnog šoka. Bolest je kratka. Traje od 2 do 5 dana i završava se smrću za polovinu bolesnika.

Otkrivanje bacila antraksa vrši se bojenjem po Gramu iz uzoraka kožne promene, ispljuvka, brisa ždrela i nosa, povraćenog sadržaja, stolice, krvi ili likvora. 

Za lečenje blažih oblika kožnog antraksa preporučuje se oralna primena ciprofloksacina ili doksiciklina. Za teže oblike dodaju se još jedan ili dva dodatna antimikrobna leka na koje je osetljiv bacil antraksa.

  • čvorić
  • svrab
  • otok
  • povišena telesna temperatura
  • crni prišt
  • otežano disanje
  • tahikardija
  • jak bol u trbuhu
  • proliv

Imunizacija, edukacija i korišćenje mera zaštita na radu.