filteri close
Objavljeno: 13.10.2019. Image source: iirliinnaa/Pixabay
300x600

Uobičajeno je da menstrualni ciklus traje od 21 do 35 dana. Trajanje menstruacije kod odraslih žena jeste od 3 do 7 dana.

U zavisnosti od perioda života, promena u ishrani, intenziteta treniranja, načina života, zdravstvenog stanja, kao i upotrebe određenih medikamenata, menstrualni ciklus može se razlikovati od meseca do meseca. 

On može trajati kraće ili duže od prethodnog, biti bolniji, početi ranije ili kasnije, i biti obilniji ili manje obilan. 

Ako vam se samo jednom, ili u retkim trenucima u životu dogodilo da „dobijete ranije”, najverovatnije je da nemate razloga za brigu. 

Ipak, čak i u ovakvim slučajevima poželjno je obratiti se ginekologu, koji će, na osnovu pregleda i preporučenih analiza, utvrditi razlog skraćenja menstrualnog ciklusa. 

Dva krvarenja u jednom mesecu uglavnom su posledica poremećenog odnosa dva hormona u organizmu - estrogena i progesterona.   

Preuranjeni ciklusi mogu biti anovulacijski i ovulacijski. 

Anovulacijska disfunkcionalna krvarenja iz materice su najčešća. Uglavnom se javljaju kod adolescentkinja, žena sa sindromom policističnih jajnika, i kod žena nakon četrdesete godine zbog postepenog gašenja funkcije jajnika. 

Ovulacijska disfunkcionalna krvarenja nisu obilna i većina žena u reproduktivnom periodu verovatno se barem jednom susrela sa ovim problemom. 

Postoji i periovulacijsko krvarenje (spotting), koje podrazumeva oskudno krvarenje neposredno pred ovulaciju usled pada nivoa estogena, i traje od 1 do 2 dana. 

Predmenstrualno krvarenje (poslednjih 5 do 10 dana ciklusa) javlja se zbog poremećaja funkcije žutog tela i nedostatka progesterone. Uglavnom se javlja usled hormonskog poremećaja ili u preklimakteričnom dobu. Ovakvo krvarenje, u slučaju da se učestalo pojavljuje, može biti smetnja u ostvarivanju i održavanju trudnoće. 

Postmenstrualna krvarenja mogu nastati zbog ptoduženog delovanja žutog tela, zapaljenjskog procesa, zapaljenja materične sluzokože, usporene regeneracije sluzokože materice, neadekvatnog otpadanja endometrijuma u toku menstrualnog krvarenja. 

Postoje brojni razlozi preuranjene menstruacije, od kojih su neki pokazatelji organskih promena, dok su drugi uslovljeni uglavnom drastičnim promenama u načinu života. 

Najčešći organski uzroci jesu: 
  • trudnoća (tačkasto krvarenje) ili komplikacije tokom trudnoće
  • dobroćudne i zloćudne promene, poput stranog tela, pojave mioma, polipa, adenomioze, endometrioze ili tumora
  • koagulopatija (poremećaj u procesu zgrušavanja krvi)
  • bolesti jetre. 
Takođe, uzroci skraćivanja menstrualnog ciklusa mogu biti i:
  • drastično debljanje ili mršavljenje,
  • prekomerna fizička aktivnost
  • pucanje ciste,
  • stres,
  • posledice konzumiranja nekih lekova, poput kontraceptivnih pilula, antikoagulanasa, hormonskih terapija
  • hipertireoza ili hipotireoza

Dve menstruacije u jednom mesecu , pogotovu ukoliko su obilne, mogu uzrokovati pojavu anemije, praćene glavoboljama, vrtoglavicom i slabošću.

U ovakvim slučajevima lekar će, uz odgovarajuće analize i terapiju, voditi računa i o nivou gvožđa u krvi.

Pored prepisane terapije, postoje i prirodni načini koji vam mogu pomoći da vaš menstrualni ciklus bude što redovniji, manje obilan, i značajno manje bolan:

Neki od njih su:
  • Redovna i umerena fizička aktivnost
  • Izbalansirana ishrana, bogata voćem, povrćem, vitaminom C i gvožđem
  • Unošenje dovoljne količine tečnosti, najbolje – vode
  • Redovno vođenje dnevnika menstrualnih ciklusa, kako biste što bolje razumeli svoje telo i blagovremeno otkrili problem i reagovali na njega.