filteri close

Hemoroidi

Hemoroidi su obično benigni i predstavljaju proširenja krvnog suda u anusu ili donjem delu rektuma. Čest su problem kod starijih od 45 godina. Postoje spoljašnji i unutrašnji hemoroidi. Razlikuju se po mestu nastanka, simptomima i pridruženim komplikacijama. Neprijatnost, bol ili komplikacije koje izazivaju u pojedinim slučajevima mogu zahtevati hiruršku intervenciju.

Faktori rizika za hemoroide

Brojni faktori utiču na stvaranje hemoroida. To su nasledni faktori i hronična iritacija anusa koja naročito nastaje zbog konzumiranja hrane koja je previše začinjena ili zbog upotrebe laksativa. Usporavanje puta venske krvi ka srcu usled sedentarnog načina života (često i dugo sedenje) pogoduje nastanku hemoroida. Njihovom nastanku pogoduje i povećanje pritiska u abdomenu, čiji uzrok mogu biti zatvor, gojaznost, trudnoća ili određene fizičke aktivnosti.

  • Trudnoća

Od hemoroida pati otprilike svaka treća trudnica. Oni se javljaju uglavnom u drugom tromesečju trudnoće. Okidač može biti zatvor ili pritisak materice na krvne sudove u abdomenu.

  • Nasledni faktori

U nekim porodicama su hemoroidi česta pojava zbog urođene slabosti krvnih sudova. Nasledne karakteristike se mogu ispoljiti u vidu venske insuficijencije i varikoznih vena u donjim ekstremitetima.

  • Ishrana

Na stvaranje hemoroida značajno utiče i ishrana, najpre konzumiranje previše začinjene hrane, alkohola, kafe i čaja. Rizik od hemoroida smanjuju ishrana bogata vlaknima i mnogo vode i doprinose stvaranju mekših stolica.

Unutrašnji hemoroidi

Unutrašnji hemoroidi su uglavnom bezbolni i nevidljivi. Javljaju se na sluzokoži dela rektuma ili analnog kanala. Ovi hemoroidi uzrokuju blago krvarenje (svetlocrveno) za vreme i neposredno nakon defekacije. Mogu ispasti iz anusa kada se povećaju. To dovodi do svraba, oštrog bola i grčenja anusa. Ako se spontano ne podignu, ili ako ne mogu rukom da se vrate unutra, ti hemoroidi se hiruški odstranjuju.

Spoljašnji hemoroidi

Hemoroidi koji se stvaraju oko anusa su spoljašnji hemoroidi. Obično su bolni zbog mnoštva senzitivnih nerava u tom području. U području oko anusa javlja se veoma jak i konstantan bol ako se stvore krvni ugrušci. Tako nastali edem se može spontano povući nakon dve do tri nedelje. Na njegovom mestu ostaje samo kožni nabor. 

Analne fisure

Površinske rane koje se javljaju na naborima anusa su analne fisure. One su praćene konstantnim grčenjem unatrašnjeg mišića anusa.  Osećaj pečenja i cepanja prilikom defekacije je simptom anelne fisure. Uzroci su uglavnom nepoznati. Iako se ponekad javlja u kombinaciji s hemoroidima, u pitanju je zasebna patologija. Terapija se zasniva na održavanju higijene, odgovarajućoj ishrani, kao i lokalnoj primeni anestetika, medicinskih krema i mišićnih relaksanata. Ponekad se preporučuje i operacija kako bi se odstranila fisura i opustio sfinkter. 

Lečenje hemoroida

Lečenje hemoroida zavisi od težine simptoma. Za smanjenje upale, ublažavanje bola i smanjenje proširenih segmenata krvnih sudova mogu se pripisati lekovi koji se uzimaju oralno ili se primenjuju lokalno u vidu krema ili čepića. Drugim metodama lečenja pribegava se ako se ispostavi da inicijalna terapija lekovima nije efikasna, ili se hemoroidi vraćaju. Postoji nekoliko nehiruških tehnika kojma se hemoroidi spaljuju. To su fotokoagulacija, eletrokoagulacija i krioterapija. Zatim, može se izazvati nekroza hemoroida, pa se vrše podvezivanje hemoroida i skleroterapija. Hemoroid se hiruški odstranjuje u slučaju infekcije, ozbiljnog ispadanja hemoroida iz anusa ili formiranja krvnog ugruška. Operacija se sprovodi pod anestezijom i zahteva kratku hospitalizaciju. U fazi oporavka, pacijent se privremeno mora pridržavati dijete koja doprinosi omekšavanju stolice.

  • blago krvarenje prilikom defekacije
  • svrab
  • iritacija
  • jak bol
  • konstantan bol
  • spazam

Ishrana bogata vlaknima i tečnošću, fizička aktivnost. Neodlaganje defekcije (pražnjenja stolice).