filteri close
Objavljeno: 04.12.2025. Image source: Pixabay/arifarca
300x600

Mirisaće vam cela kuća na hleb

Sastojci:

  • 500 g mekog brašna (T-400 ili T-500)
  • 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
  • 1 kašičica šećera
  • 1,5 kašičica soli
  • 300 ml mlake vode
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 100 g crnih ili zelenih maslina isečenih na kolutiće
  • 1 kašičica suvog ruzmarina (može i sveži, sitno seckan)
  • Po želji: malo krupne soli za posip

Priprema:

  1. U većoj činiji pomešajte brašno, so, šećer i kvasac.

  2. Dodajte maslinovo ulje i mlaku vodu, pa umesite mekše testo (po potrebi dodaj još malo brašna).

  3. Umesite masline i ruzmarin direktno u testo.

  4. Pokrijte i ostavi 45–60 min da naraste.

  5. Premesite i oblikujte veknu ili stavi u kalup.

  6. Po želji: premažite malo uljem i pospi krupnom soli.

  7. Pecite na 200°C oko 30–35 min, dok ne porumeni i zamiriše na masline i ruzmarin.

  • Ako želite hrskaviju koricu, ubaci malu posudu vode u rernu tokom pečenja.

  • Odlično se slaže sa posnim namazima, paštetom od tune, humusom ili maslinovim uljem sa belim lukom.

Cantuccini - najčarobniji kolačići iz Toskane