filteri close

Kanceri digestivnog trakta

Rak digestivnog trakta uglavnom pogađa osobe starije od 45 godina, češće muškarce. Kancer, ako je zloćudan, može se razviti u bilo kom delu digestivnog trakta. Najčešće zahvata debelo crevo, želudac i jednjak. Lečenje raka digestivnog trakta podrazumeva odstranjivanje zahvaćenog područja. Često se kombinuje s hemoterapijom i radioterapijom. Efikasnost zavisi od stepena proširenosti tumora. U faktore rizika spadaju pušenje, alkoholizam (rak jednjaka), gastritis i čir na želucu (rak želuca). Pojedine vrste polipa debelog creva, ishrana siromašna vlaknima, sedentaran način života takođe mogu biti faktori rizika, kao i gojaznost (kolorektalni kancer) i slučajevi raka u porodici. 

Rak jednjaka 

Rak jednjaka predstavlja maligni tumor koji se uglavnom dijagnostikuje u poodmakloj fazi. Tumor se razvija na zidu jednjaka i zahvata sva tkiva jednjaka. Prvi znak raka je otežano gutanje (disfagija). Kasnije se javljaju i mršavljenje, bol u grudima, a ponekad i povraćanje krvi. Tumor se leči hiruškim odstranjivanjem jednjaka (parcijalna ili totalna ezofagektomija), i to u kombinaciji sa hemoterapijom i radioterapijom. Želudac se nakon toga rasteže ili se na mesto jednjaka presađuje deo kolona. U slučaju da operacija nije moguća (zbog stanja obolelog ili veličine tumora), primenjuju se samo radioterapija i hemoterapija. Kod raka jednjaka lako može doći do relapsa, iako je odstranjivanje jednjaka najefikasnija terapija.

Disfagija

Disfagija predstavlja otežano gutanje i javlja se usled manjka pljuvačke, stresa, ili jakih emocija. Ima i druge uzroke, a neki od njih su: infekcija (laringitis, faringitis, tonzilitis), tumor (rak ždrela, grkljana, jednjaka), neurološko oboljenje (ahalazija, mišićna distrofija, Parkinsonova bolest). Uzrok može biti i mehanički, kao što su opstrukcija stranim telom, suženje jednjaka ili gastroezofagealni refluks.

Rak želuca

Rak želuca je maligni tumor koji se stvara na zidu želuca i drugi je najčešći uzrok smrti od raka u svetu. Prvi simptomi raka želuca su bol u želucu, povraćanje, otežano i povremeno bolno varenje, a obično su praćeni anoreksijom, mršavljenjem i malaksalošću. Dijagnostikuje se pregledom unutrašnjosti želuca (gastroskopija), kao i analizom uzoraka sluzokože. Leči se tako što se hiruški odstranjuje deo ili čitav želudac (gastrektomija), zatim deo jednjaka ili dvanaestopalačnog creva i susedni limfni čvorovi. Potom se preostali deo želuca ili jednjak povezuje s tankim crevom. Operacija u pojedinim slučajevima mora biti praćena hemoterapijom, ponekad i radioterapijom. Nekoliko je negativnih posledica potpunog uklanjanja želuca ili njegovog dela. To su: otežano ili onemogućeno varenje sirovih biljnih vlakana, smanjenje količine apsorbovane hrane, nadimanje, dijareja. Kako ne bi oboleo od perniciozne anemije, pacijent mora redovno uzimati i suplemente vitamina B12.

Kolorektalni karcinom

Kolorektalni karcinom je jedan od najčešćih oblika kancera. Maligni je tumor koji se razvija na zidu debelog creva ili rektuma. Najpre se razvija na sluzokoži, a onda postepeno zahvata ostala tkiva crevnog zida. Može se proširiti na okolne organe (tanko crevo, bešika, vagina, prostata, krsna kost), prodreti u limfni sistem i formirati metastaze u jetri, kostima, plućima, trbušnoj maramici i mozgu. Osoba kod koje se ispolji ovaj tumor ima otežan crevni tanzit, bolove u trbuhu, a u stolici joj se javlja sveža krv. Simptomi mogu biti praćeni malaksalošću i mršavljenjem. Moguća je opstrukcija ili probijanje zida debelog creva ako tumor počne da raste. Kolorektalni kancer se leči tako što se odstranjuje tumor (kolektomija). Hirurg nakon vađenja dela ili čitavog kolona spaja dva kraja neodstranjenog digestivnog trakta. U nekim slučajevima, kraj digestivnog trakta može biti privremeno ili trajno povezan s otvorom koji je napravljen na trbuhu (kolostomija). Kolostomija je veštački anus koji omogućavai zbacivanje izmeta u plastičnu vrećicu koja je pričvršćena za kožu. Ima filter koji otklanja neprijatne mirise.

Skrining za kolorektalni kancer

Starijima od 50 godina ili osobama koje imaju slučajeve ove bolesti u porodici preporučuje se redovan skrining na kolorektalni kancer. Prvo se ispituje da li ima krvi u stolici, a zatim se radi kolonoskopija, odnosno endoskopski pregled kolona. Pregled se izvodi pod totalnom anestezijom ili bez nje tako što se kroz anus u crevo uvede savitljiva cev prečnika 1 cm. Kolonoskopija omogućava i uzimanje uzoraka za analizu i vađenje polipa. Takođe se mogu obaviti i irigoskopija ili koloskener, dva bezbolna rendgenska pregleda koja traju 30-ak minuta. Omogućavaju prikaz creva korišćenjem neprozirne tečnosti i rendgenskih zraka. Ova dva pregleda omogućavaju i otkrivanje nekanceroznih anomalija zida debelog creva (polipi, divertikulumi, upale). Pacijent u noći pred kolonoskopiju ili rendgenskog pregleda mora popiti laksativ kako bi u potpunosti očistio creva od fecesa. Skrining za kancer rektuma podrazumeva i rektalni pregled.

Digestivno krvarenje

Digestivno krvarenje predstavlja krvarenje unutrašnjeg zida digestivnog trakta. Krvarenje iz gornjeg dela trakta (jednjaka, želuca, dvanaestopalačnog creva) rezultira povraćanjem krvi ili crnkastom stolicom čija boja potiče od svarene krvi. Ovo krvarenje ukazuje na peptički ulkus, tumor ili upalu jednjaka ili želuca. Krvarenje iz donjeg dela trakta (kolona, rektuma, anusa) uglavnom rezultira svetlocrvenom stolicom. Ovo krvarenje može ukazivati na leziju anusa (hemoroidi, analna fisura, tumor) ili creva (divertikulitis, kolorektalni kancer).

  • otežano gutanje
  • otežano varenje
  • povraćanje
  • povraćanje krvi
  • dijareja
  • zatvor
  • krv u stolici
  • lokalizovan bol
  • mršavljenje
  • malaksalost

Izbegavanje duvana i alkohola. Ishrana s mnogo voća i vlakana. Redovan skrining na kolorektalni kancer nakon 50. godine.