filteri close

Karijes

Karijes nastaje kada bakterije u zubnom plaku koje su se značajno umnožile postepeno razaraju tvrda tkiva zuba. Te bakterije se hrane šećerima iz hrane i tako se umnožavaju. Često konzumiranje velike količine šećera, nedovoljno lučenje pljuvačke i loša oralna higijena doprinose nastanku karijesa. Karijes može prerasti u apsces ako se ne leči.

Apsces

Apsces nastaje nakupljanjem gnoja iznad korena zuba. Ispoljava se kroz crvenilo i bolni otok desni. Ponekad je praćeno povišenom tempreturom i glavoboljom. 

Snimanje zuba

Snimanje zuba je rendgensko, brzo je i bezbolno. Omogućava uvid u stanje tvrdih tkiva zuba, kao i u sve prethodne terapije. Na osnovu rendgenskog snimanja, dijagnostikuje se problem sa zubima i desnima.

Lečenje karijesa

Prvi korak u lečenju karijesa je bušenje stomatološkom bušilicom čime se odstranjuju sva inficirana tkiva zuba. Šupljina koja se napravi popunjava se amalgamskom ili kompozitnom plombom (otporni i netoksični materijal). Plomba se oblikuje prema izgledu zuba i njegovoj ulozi u žvakanju. Zub koji je tretiran se mora pažljivo nadgledati jer je osetljiv. Ispod plomba se može stvoriti i novi karijes. U slučaju da je karijes dubok, mogu biti neophodni kanalno lečenje i stavljanje veštačke krunice.

Kanalno lečenje

Kanalno lečenje (devitalizacija ili odstranjivanje pulpe) se sprovodi u slučaju dubokog karijesa, zubnog apscesa ili slomljenog zuba. Sprovodi se uz lokalnu anesteziju. Nakon što se odstrani sva pulpa zuba, čiste se, proširuju i dezinfikuju alveolarni kanali. Oni se zatim pune odgovarajućim materijalom. Gornji deo zuba puni se amalgamskom ili kompozitnom plombom. Kako je pulpa odstranjena, zub je veoma osetljiv jer više nema krvnih sudova. Ako je krunica veoma oštećena, postavlja se veštačka nakon kanalnog lečenja. Ovaj proces je bezbolan, međutim, dug je i zahtevan pa se deli na nekoliko sesija.

 • bol
 • bol kao reakcija na hladnoću
 • bol kao reakcija na toplotu
 • pritisak na zub
 • pritisak na pojedine namirnice
 • konstantan bol
 • oticanje desni
 • crvenilo desni
 • oticanje obraza

Zdravlje usne duplje

 • Idite redovno na stomatološke preglede 

Stomatološki pregledi jednom ili dva puta godišnje, što zavisi od pojedinca, dobra su prevencija stvaranju karijesa i zubnog kamenca.

 • Izbegavajte pušenje

Aktivno konzumiranje duvana podstiče razvoj karijesa, peridontitisa i raka usne duplje.

 • Pravilno održavajte higijenu usta

Oralna higijena sastoji se u redovnom odstranjivanju zubnog plaka koji se neprestano stvara na zubima, i to upotrebom četkice i konca. Ako to pravilno radite, očuvaćete zdravlje zuba, desni i sluzokože usne duplje jer se na taj način sprečavaju karijes i infekcije potpornih tkiva zuba (gingivitis, periodontis). Zubi se moraju prati tri minuta, barem dva puta dnevno, nakon obroka. Prostor između zuba mora se svakoga dana čistiti koncem, i to pre pranja zuba. Loša oralna higijena pogoduje razmnožavanju bakterija flore usne duplje, što izaziva neprijatan zadah. Ovaj problem, koji nazivamo halitozom, može takođe biti posledica nedostatka pljuvačke, prehlade, sinusitisa ili konzumiranja proizvoda kao što su beli i crni luk, kafa, karfiol, duvan ili alkohol.

 • Ograničite konzumiranje zašećerene i kisele hrane i napitaka

Pojedina prerađena hrana i napici (gazirani i voćni sokovi) sadrže veliku količinu prostih ugljenih hidrata, kao što su saharoza, glukoza i fruktoza, što doprinosi stvaranju karijesa. Dajte prednost hrani i pićima bez dodatka rafinisanog šećera. Pića bogata kiselinom (sportski i gazirani napici, kafa, vino) uzrokuju razaranje zubne gleđi, što može dovesti do stvaranja karijesa, promene boje zuba i zubobolje. Stoga nemojte dugo pijuckati kisela pića i ograničite vreme kontakta kiseline sa zubima. Nemojte prati zube odmah nakon konzumiranja kiselih napitaka. Umesto toga, isperite usta vodom, mlekom ili sojinim napitkom, da ne biste oštetili oslabljenu gleđ.

 • Brinite o zdravlju vaše dece

Da ne bi došlo do stvaranja karijesa, ograničite deci količinu slatkiša, naročito pred odlazak na spavanje. Takođe izbegavajte da im dajete mleko ili sok pred spavanje. 

Prve zubiće možete čistiti vlažnom krpom. Kasnije im perite zube dvaput dnevno malom mekanom četkicom i polako ih učite kako to sama da rade.

Odvedite dete kod stomatologa nakon izbijanja prvog zuba, a potom redovno idite na kontrole.

Da biste sprečili nepravilan položaj zuba, nemojte deci dozvoljavati da dugo sisaju palac.