filteri close

Tumori respiratornog sistema

Razlikuju se benigni tumori kao što su nazalni polipi i polipi glasnih žica i maligni kao što su rak grkljana, pluća ili plućne maramice. Benigni tumori se mogu spontano izlečiti, ali se uglavnom odstranjuju operacijom dok se zloćudni tumori, u zavisnosti od stadijuma leče hirurški: radioterapijom, hemoterapijom ili kombinovanjem ovih metoda. Od raka pluća u svetu godišnje umre oko milion ljudi.

Nazalni polipi

Do nazalnih polipa dolazi usled hronične upale sluzokože (alergijski ili pušački rinitis) koji se stvaraju na sluzokoži  nosnih šupljina i paranazalnih sinusa. Veliki polipi izazivaju česta zapušenja nosa, curenje iz nosa i hrkanje, a u najtežim slučajevima polipi uzrokuju hronični sinuzitis, gubitak čula mirisa ili pogoršanje opstruktivne apnee u snu.

Polipi glasnih žica 

Polipi se formiraju na glasnim žilama usled prenaprezanja glasa ili hronične upale koja je uzrokovana alergijom i iritansima. Izazivaju promene u glasu (disfoniju). Polipi se ne smeju mešati sa čvorovima na glasnim žicama odnosno bezopasnim lezijama koje se pojavljuju usled prenaprezanja glasa i najčešće spontano zaceljuju. Polipi se leče hirurškim odstranjivanjem koje se izvodi kriz prirodne otvore disajnih puteva.

Disfonija

Do anomalije glasa dolazi usled problema sa grkljanom ili nervima koji ga kontrolišu: glas je oštriji, dublji, promukao, hrapav ili grlen ili u potpunosti nestaje. Disfoniju obično uzrokuju čvorići ili polipi glasnih žica, ali ona može biti i simptom bolesti respiratornog sistema: laringitisa, raka grkljana, raka bronhija i dr.

Tumori ždrela

Tumori ždrela mogu biti benigni, ali češće je reč o raku sluzokože ždrela čiji su uzroci pušenje, alkoholizam i izlaganje kancerogenim materijama. Rak ždrela kod određenih etničkih grupa (jugozapadna Azija, Sredozemlje) može izazvati Epstajn-Barov virus koji je uzročnik mononukleoze.

Rak grkljana

Stvara se na glasnim žicama ili na zidu grkljana. Osnovni uzroci raka grkljana su pušenje i alkoholizam i pretežno pogađa muškarce između 40 i 60 godina. Ova bolest se manifestuje u vidu problema sa glasom, disanjem i gutanjem, kao i bola u uvu. Leči se radioterapijom (u kombinovanju sa hemoterapijom) i laringektomijom koja podrazumeva odstranjivanje dela ili čitavog dela grkljana, u zavisnosti od površine koju zahvata tumor. Parcijalna laringektomija omogućava povratak normalnog disanja i govora, s tim što može biti neophodna rehabilitacija glasa. Totalna laringektomija rezultira gubitkom glasa i kombinuje se s potpunim preoblikovanjem grla koje obuhvata i traheostomiju.

Bronhopulmonarni kancer ( rak pluća) 

Rak pluća je maligni tumor koji nastaje u bronhijama ili, ređe u plućnim alveolama. Uglavnom, njegov uzrok je pušenje, ali faktor rizika može biti i dugotrajno izlaganje zagađvačima iz vazduha. Manifestuje se kašljem, iskašljavanjem krvi, nedostatkom daha ili bolovima u grudima, a ovi simptomi su praćeni umorom, gubitkom apetita i mršavljenjem. U zavisnosti od vrste tumora i njegove proširenosti zasniva se lečenje. U ranim fazama većina kancera se može izlečiti hirurškim putem odnosno odstranjivanjem dela ili čitavog plućnog krila nakon čega se primenjuje radioterapija ili hemoterapija.

Primarni kancer pleure

Ovaj redak oblik raka plućne maramice prvenstveno pogađa osobe izložene azbestu (rudare, građevinske radnike, i sl.). Javlja se i posle 30-50 godina nakon izlaganja azbestu, a manifestuje se bolom u grudima, otežanim disanjem i upalom plućne maramice.

  • maligni tumori
  • problemi s glasom
  • problemi s disanjem
  • problemi sa gutanjem
  • kašalj
  • iskašljavanje krvi
  • bol u grudima

Ostavljanje cigareta smanjuje rizik od raka. Izbegavanje dugotrajnog izlaganja kancerogenim materijama, poput azbesta.