filteri close

Urolitijaza

Kamenčići koji se stvaraju u organima ili putevima urinarnog trakta izazivaju urolitijazu (kamen u bubregu). Kamen ima prečnik manji od 5mm i odstranjuje se spontano, prirodnim putem. Veći kamen može blokirati mokraćovod i izazvati jak bol u slabinskom području, tzv. bubrežne kolike. U tom slučaju, on se mora odmah izvaditi da bi se otklonio bol i sprečile komplikacije. Prisustvo takvog kamenja podstiče razvoj pijelonefritisa (infekcije bubrega).

  • krv u urinu
  • bol prilikom mokrenja
  • peckanje prilikom mokrenja
  • lažna potreba za mokrenjem
  • bubrežne kolike

Lečenje uzroka pomaže u prevenciji recidiva. Pravilna hidracija, odgovarajuća ishrana.

Prevencija kamena  u bubregu

Hidracija

Pravilna hidracija je osnova prevencije stvaranja kamena u bubregu. Pijte više od 1,9 litara tečnosti (najmanje 10 čaša) dnevno, i to ne samo u toku dana, već i noću. Povećajte količinu u slučaju pojačanog znojenja, recimo usled vrućine ili fizičke aktivnosti. Pijte vodu i ograničite alkoholna i slatka pića.

Odgovarajuća ishrana

Ako ste već imali kamen sačinjen od kalcijum-oksalata, nemojte unositi više od dnevne preporučene doze kalcijuma (800-1000mg) i izbegavajte hranu bogatu oksalatima, kao što su čokolada, čaj i praziluk. Nemojte unositi ni previše vitamina C (ne više od 4g dnevno). S druge strane, voće i povrće bogato kalijumom, kao što su neoljušteni krompir, dinja, avokado, pasulj lima i  banane pomažu u prevenciji stvaranja kamenca.

Konsultovanje s lekarom

Nakon utvrđivanja kom tipu kamena ste skloni, lekar će vam prepisati odgovarajuću terapiju.