filteri close

Kožne mikoze, gljivična oboljenja kože, atletsko stopalo

Kožna mikoza je infekcija kože, noktiju, dlake ili kosmatog dela glave. Do nje često dolazi nakon povrede kože, ali se može pojaviti i na zdravoj koži usled loše higijene, oslabljenog imuniteta i prevelike toplote, vlažnosti ili znojenja. Uzrokovana je gljivicom na koži (kožna flora) ili u okruženju. Izaziva ozbiljne komplikacije ako se proširi na tkiva ispod kože, ali to se retko događa.

Atletsko stopalo i tinea korporis

Atletsko stopalo i tinea korporis su infekcije uzrokovane dermafroditima koje se hrane kreatinom, belančevinama koje se nalaze u koži, kosi i noktima. Prenosi ih čovek, kućni ljubimac, voda ili kontaminirani predmet.

Tineu korporis odlikuju okrugle, ljuspaste crvene površine na koži, oivičene mikroplikovima koje se nakon pucanja pretvaraju u kraste. Atletsko stopalo je infekcija kože između nožnih prstiju i manifestuje se kao svrab praćen crvenilom, plikovima, ispucalom kožom, a najviše pogađa sportiste.

Uzročnici onihomikoza i intertriga mogu biti plesan ili neka od gljivica iz roda Candida koje se prirodno nalaze u našoj koži.

Gljivična infekcija kože glave se manifestuje sa promenama na koži prekrivenim gnojem ili ljuspama, a najčešće pogađa decu i njeno lečenje se zasniva na brijanju zahvaćenog područja ili primeni antimikotika.

Perut je prisustvo suvih ili masnih tankih ljuspi različite veličine na koži glave kao reakcije na nenormalan rast gljivica prisutnih na koži nakon kojih dolazi do obilnog stvaranja ljuspi, a zatim i spontanog odvajanja peruti ponekad praćenog svrabom. Pojavi peruti doprinose i faktori kao što su stres i zamor, suva koža, zagađenje, a njegovo uklanjanje je moguće uz korišćenje šampona i losiona protiv peruti.

Intertrigo karakteriše upala prevoja na koži (prostor između prstiju, pazuh, prepone, pupak) i javlja se u vidu crvenih vlažnih pečata koji svrbe. Leči se antimikoticima i lokalnom higijenom.

Onihomikoza je gljivična infekcija nokta kada nokat zadeblja, požuti ili ima površinske bele mrlje. U podmaklom stadijumu nokat se odvaja od kože i može boleti na pritisak. Leči se antimikoticima i odstranjivanjem zaraženog dela nokta.

  • crvenilo
  • plikovi
  • svrab
  • žarenje
  • bol
  • ljuštenje
  • deformisani nokti
  • depigmentisani nokti
  • promene dlake
  • lomljenje dlake

Lična higijena. Izbegavajte usku odeću i obuću zbog znojenja. Ne idite bosi po javnim površinama. Dezinfikujte pribor za manikir i pedikir pre i posle upotrebe.