filteri close

Gastroezofagealni refluks, gorušica

Gastroezofagealni refluks je relativno benigni digestivni problem. Karakteriše ga vraćanje dela sadržaja želuca u jednjak. Praćen je gorušicom (osećaj pečenja duž jednjaka) i refluksom kiseline. Pomenuti simptomi javljaju se uglavnom sat do tri sata nakon obroka. Pogoršavaju se u ležećem položaju. Od ovog problema pati 10-20% stanovništva. Javlja se često kod beba do tri meseca starosti. Kod odraslih je gastroezofagealni refluks povremena pojava. Naročito se javlja nakon obilnog obroka. Kod gastroezofagealnog refluksa su komplikacije izuzetno retke, ali ako ih ima, ozbiljne su (stenoza, čir, rak).

Uzroci gastroezofagealnog refluksa

Slabljenje mišića koji se nalazi između želuca i jednjaka (ezofagealni sfinkter) glavni je uzrok gastroezofagealnog refluksa. Razvoju gastroezofagealnog refluksa mogu doprineti smanjeno lučenje pljuvačke, poremećaj peristaltike jednjaka, želudačna kila, astma, gojaznost, dijabetes i trudnoća. Kod osoba koje u porodici imaju slučajeve refluksa može nastupiti opuštanje ezofagealnog sfinktera, a može se i pogoršati unošenjem masnoće, čokolade, kafe, alkohola.

Lečenje gastroezofagealnog refluksa

Od ozbiljnosti problema zavisi lečenje gastroezofagealnog refluksa. Najčešće se koristi lek kojim se neutrališe želudačna kiselina ili inhibira njeno lučenje. Drugi lekovi deluju tako što olakšavaju prolaz bolusa do želuca i jačaju donji ezofagealni sfinkter. Ove terapije moraju se kombinovati s merama kojima se otklanjaju faktori rizika. Ako je lezija jednjaka ozbiljna i postoji intolerancija na lekove, pacijent se može operisati. Izvodi se operacija koja se naziva fundoplikacija, i to pod totalnom anestezijom. Operacija se sastoji u obmotavanju gornjeg dela želuca oko donjeg kraja jednjaka. Posledice operacije mogu biti privremeni problemi s gutanjem, kao i osećaj rastrgnutosti želuca. U 85% slučajeva, ovom operacijom se uklanja gastroezofagealni refluks.

Želudačna kila

Želudačna kila drugačije se naziva hijatusna hernija. Predstavlja anatomsku anomaliju i uglavnom je asimptomatična. Karakteriše je prodor dela želuca kroz dijafragmu u grudni koš. Ovaj poremećaj još uvek nije dovoljno razjašnjen. Može biti posledica urođene anomalije dijafragme, traume ili povećanja abdominalnog pritiska usled gojaznosti, trudnoće ili hroničnog zatvora. Želudačna kila ponekad može pogoršati gastroezofagealni refluks i rezulturati upalom jednjaka (ezofagitis).

Stenoza jednjaka

Stenoza jednjaka je suženje unutrašnosti, odnosno lumena jednjaka. Karakteriše je otežano gutanje, ponekad i vraćanje hrane. Stenoza jednjaka može biti posledica upale, ali i benignog i malignog tumora koji uzrokuje zadebljanje zida. Može biti i posledica prisustva ožiljka koji je nastao uslad radioterapije, zatim usled gastroezofagealnog refluksa ili gutanja korozivne supstance. Od uzroka i težine stanja zavisi kakvo će biti lečenje. Sastoji se u mehaničkom proširivanju lumena jednjaka, a može se i hiruški odstraniti suženi segment.

  • vraćanje kiseline
  • osećaj pečenja u gornjem delu želuca
  • otežano gutanje
  • noćni kašalj

Ako ste skloni gastroezofagealnom refluksu, pridržavajte se sledećih saveta da biste sprečili njegovu pojavu ili pogoršanje:

  • Nemojte konzumirati duvan, alkohol, kafu i masnu ili prezačinjenu hranu
  • Skinite višak kilograma
  • Uzimajte manje obroke
  • Izbegavajte fizički napor nakon obroka
  • Dok spavate, neka vam uzglavlje bude podignuto
  • Izbegavajte usku odeću