filteri close

Povrede mišića

Povrede mišića, odnosno istegnuće ili kontuzija, najčešće je posledica preteranog naprezanja mišića ili direktnog udarca. Do povrede mišića uglavnom dolazi prilikom bavljenja nekim sportom, a jedan od uzroka može biti i nesreća.

Ruptura mišića

Kada napukne određeni broj mišićnih vlakana dolazi do rupture mišića. Najčešće je posledica intenzivnog fizičkog napora i naprezanja bez prethodnog zagrevanja. Ruptura mišića može biti i posledica istezanja mišića koje prevazilazi njegovu elastičnost. Bol nakon rupture je jak, a nastavak fizičke aktivnosti je onemogućen. Neophodno je mirovati nekoliko nedelja. Za razliku od rupture, istegnuće predstavlja manju povredu tek nekoliko mišićnih vlakana, a bol koji izaziva prolazi svega nakon nekoliko sati. Preporučuje se mirovanje u trajanju od tri do četiri dana. 

Kontuzije mišića

Kontuzije mišića predstavljaju povrede koje su izazvane direktnim udarcem u poprečno-prugasti mišić. Kod kontuzije nema pucanja kože ili mišića. Bol u mišićima, stvaranje hematoma u mišiću uz otok i modrice simptomi su kontuzije mišića.

  • akutni bol
  • imobilnost
  • oticanje
  • ekhimoza

Ruptura: postepeno zagrevanje i istezanje mišića i tetiva pre vežbanja, ishrana prikladna za sport kojim se bavite, hidriranje u toku fizičke aktivnosti.