filteri close
Objavljeno: 06.07.2022. Image source: Foto: Pixabay/Pexels
300x600

Povećavajući rizik za određena zdravstvena stanja kao što su bolesti srca, respiratorne bolesti i demencija, uticaj zagađenja vazduha na naše zdravlje je otežan izloženošću zagađivačima u zatvorenom prostoru kao što su one iz peći koje zagađuju.

Pored povećanog rizika za određene bolesti srca, respiratorne bolesti i demenciju, zagađenje vazduha takođe može biti povezano sa lošim noćnim snom. 

Zagađenje vazduha povezano sa slučajevima hronične infekcije sinusa, kao i zapaljenjem gornjih disajnih puteva i nosnih prolaza. Takva stanja mogu izazvati poteškoće sa disanjem tokom spavanja.

Ovo je učvrstilo tvrdnje studije iz 2010. koja je uključila podatke od preko 3.000 učesnika koji su otkrili veze između zagađenja vazduha i poremećaja disanja tokom spavanja. Zanimljivo je da se sezonska temperatura takođe pokazala kao faktor koji utiče. Tokom leta imate 13% veći rizik od plitkog disanja ili prestanka disanja na najmanje 10 sekundi ako zagađenje pređe sa nižeg opsega na viši opseg zagađenja u vašem gradu. 

Zagađenje vazduha može skratiti vreme spavanja

Osim što utiče na nečiju sposobnost disanja, zagađenje vazduha takođe može skratiti koliko vremena spavamo tokom noći. Studija iz 2019. sprovedena tokom pet godina u kojoj je učestvovalo 16.889 studenata u Kini otkrila je da povećanje nivoa zagađenja vazduha odgovara smanjenju trajanja spavanja studenata. 

Vesti koje nam nisu trebale na ovu vrućinu: Dokazano da je vreli asfalt opasan po zdravlje!

Konkretno, povećanje za jednu standardnu devijaciju nivoa zagađenja vazduha rezultiralo je smanjenjem spavanja za 0,68 sati dnevno. Nudeći uverljiva objašnjenja za svoje nalaze, istraživači su sugerisali da pored zapaljenskih efekata koje zagađenje vazduha može imati na naše disajne puteve, da zagađenje vazduha takođe može povećati stopu depresije i anksioznosti, što takođe može igrati ulogu u trajanju sna.