filteri close

Respiratorne infekcije

Vazduh koji udišemo često sadrži bakterije ili viruse koji mogu da izazovu infekciju respiratornog trakta. Ove infekcije su uglavnom bezopasne i rešavaju se u roku od nekoliko dana, a lekovi mogu ublažiti simptome: lokalizovan bol, povišena temperatura, izbacivanje sluzi, umor. Ipak, upala grla, sinuzitis i laringitis kod male dece se prate i leče jer mogu izazvati komplikacije.

Prehlada

Do prehlade dolazi prilikom upale sluzokože nosne šupljine uzrokovane virusnom infekcijom. Bolest je bezopasna, ali je veoma zarazna i manifestuje se kroz začepljenje i curenje iz nosa, iritacije unutrašnjosti nosa, kijavicu, umor, a ponekad i povišenu temperaturu. Simptomi se ublažavaju dekongestivima i lekovima za snižavanje temperature. 

Upozorenje

Ukoliko koristite dekongestiv, obavezno se pridržavajte naznačene doze i ne kombinujte ga sa drugim lekovima bez dozvole lekara.

Sinuzitis 

Sinuzitis je upala paranazalnih sinusa koji su uglavnom uzrokovani širenjem već postojeće infekcije npr. prehlade ili infekcije zuba. Ima simptome poput zapušenog nosa, curenja iz nosa, povišene temperature, bola oko očiju i osećaja pritiska u glavi. Sinuzitis koji je duži od tri meseca nastaje kao posledica sekundarne infekcije, alergije, devijacije nosne pregrade ili opstrukcije sinusa (npr.polipom). Ukoliko se ne leči, sinuzitis se može razviti u meningitis.

Kijanje

Kijanje je refleksno izbacivanje vazduha kroz nos i usta čime se reaguje na nadraženost nosne sluzokože uzrokovane stranim telom ili infekcijom. Vazduh se prilikom kijanja izbacuje brzinom od oko 150 km/h.

Upala grla

Do upale grla dolazi usled infekcije grla koja je često povezana sa tonzilitisom i faringitisom. Prehlada ili virus gripa su uglavnom uzročnici, ali to mogu biti i bakterije, a najčešće streptokoka. Ispoljava se kao oštar bol u grlu, pri gutanju i kroz oticanje limfnih čvorova na vratu. Upala virusnog porekla se spontano rešava, ali se streptokokna upala mora lečiti antibioticima. Tip upale se utvrđuje se bakteriološkom analizom brisa. Upala grla je česta kod dece i adolescenata.

Laringitis

Laringitis je upala grkljana.

Kod dece je čest akutni laringitis, obično virusnog porekla koji se mora pratiti jer može izazvati opstrukciju grkljana i iziskivati hitnu intubaciju.

Hronični laringitis nastaje kao posledica širenja infekcije (upale grla, sinuzitisa, infekcije zuba ili desni), prenaprezanja glasa ili pušenja. Izaziva suv i promukao kašalj, bol u grlu, upalu glasnih žica koja izaziva promuklost i može dovesti do potpunog gubitka glasa.

Tonzilitis

Tonzilitis je upala krajnika gde su krajnici crveni ili prekriveni belim tačkama. Prilikom čestih infekcija ili ako su krajnici preveliki pa blokiraju ždrelo vrši se vađenje krajnika. Operacija zahvata jednodnevnu hospitalizaciju i izvodi se pod opštom anestezijom.

Traheitis

Traheitis je upala dušnika i može biti virusnog ili bakterijskog porekla. Često je povezana sa nekom drugom infekcijom respiratornog sistema (prehlada, bronhitis), a simptomi su napadi suvog, povremeno produktivnog kašlja i nelagodan osećaj u grudima. Leči se antitusicima.

Faringitis

Faringitis je upala ždrela. Akutni feringitis je uzrokovan infekcijom i često je povezan sa tonzilitisom. 

Hronični faringitis nastaje kao posledica hroničnog rinitisa ili sinuzitisa, gastoezofagealnog refluksa ili iritacije ždrela izazvane duvanom, alkoholom ili hemijskim proizvodom.

  • iritacija respiratornog trakta
  • zapušen nos
  • problemi s disanjem
  • obilno izbacivanje sluzi
  • kijavica
  • kašalj
  • lokalizovan bol
  • promena glasa
  • povišena temperatura
  • umor

Hronični laringitis i faringitis: smanjeno konzumiranje alkohola i duvana.