filteri close

Bakterijske infekcije kože

Bakterije uzrokuju infektivnu bolest u kojoj se pojavljuje crvenilo, pustule ili kraste. Bolest nastaje zbog naročito oslabljenog imuniteta ili postojanja kožnih lezija koje omogućuju ulazak bakterija u organizam. Ove bakterijske infekcije najčešće su benigne, ali ukoliko se ne leče mogu izazvati komplikacije poput širenja infekcije.

Kožna flora

Kožna flora podrazumeva sve mikroorganizme (bakterije, gljivice) koje su prisutne na koži. Stalna kožna flora je uvek prisutna i njen sastav neznatno varira, a njena uloga je u zaštiti od infekcija jer sprečava prodor stranih mikroorganizama u telo. Za razliku od nje, prolaznu kožnu floru čine mikrobi iz okoline i ona može biti patogena. 

Folikulitis

Folikulitis je upala folikula (baze) dlake koja je uglavnom prouzrokovana bakterijskom infekcijom, a nekad i gljivicama. Površinski folikulitis je benigno oboljenje koje se pojavljuje u vidu sitnih pustula oko dlaka na licu, rukama i nogama dok je duboki folikulitis posledica infekcije bakterijom Staphylococcus aureus (zlatne stafilokoke). 

Kožni čir se obično pojavljuje na koži lica, kosmatog dela glave, pazuhu i zadnjici. Kožni čirevi se moraju pažljivo tretirati zbog rizika od širenja infekcije. Nekoliko grupisanih kožnih čireva stvara crveno i bolno zadebljanje kože. Lečenje folikulitisa se odvija uz pomoć lične higijene i lokalne primene antiseptika dok na primer, čirevi na licu zahtevaju lekarsku intervenciju.

Paronihija

Pojava ove akutne bakterijske infekcije na koži prsta, ili u retkim slučajevima noge posledica je povrede (rane, uboda, razderotina) i prouzrokuje je Staphylococcus aureus - zlatni stafilokok. Manifestuje se kao bolna upala uz ivicu nokta, a ukoliko se ispod nokta pojavi gnoj neophodno je hirurško odstranjivanje inficiranog tkiva.  

Impetigo

Ova bakterijska infekcija kože nastaje oko usta, nosa, očiju i manifestuje se u vidu crvenih pečata koji su prekriveni malim gnojnim plikovima. Uzrokovana je stafilokokom i najčešće pogađa decu mlađu od 10 godina.

Erizipel

Erizipel ili drugačije, crveni vetar je akutna infektivna bolest kože koju izaziva streptokok. Odlikuje je jaka upala i pojava otečenih crvenih površina koje su prekrivene plikovima. Pojavljuju se na licu i nogama i praćeni su visokom temperaturom zbog čega zahtevaju hitno lečenje antibioticima. U velikoj meri prolaze i ne ostavljaju posledice, ali se mogu ponovo javiti.

  • upala
  • crvenilo
  • pustule
  • kraste
  • bolna koža
  • svrab
  • groznica

Lična higijena, negovanje kože i noktiju. Nošenje zaštitnih rukavica pri određenim poslovima.