filteri close

Porodiljska groznica

Porodiljska groznica predstavlja infektivnu bolest koja ženu može pogoditi nakon porođaja. Najčešće je uzrokuju bakterijske infekcije materice, urinarnog trakta, vagine ili dojki. Posledica je i sekundarne rane nakon hiruškog zahvata kao što su carski rez i epiziotomija. Ako u materici ostane deo posteljice, može doći i do infekcije stafilokokom, streptokokom, klostridijumom ili ešerihijom. Do ovih infekcija može doći i usled bolničkih postupaka za vreme porođaja (nozokomijalna infekcija).

Rizici porodiljske groznice

Kod porodiljske groznice se javljaju povišena temperatura, bol i gnojni vaginalni sekret neprijatnog mirisa. Porodiljska groznica može biti lakša ili teža. Leči se antibioticima, u suprotnom, infekcija se može raširiti i izazvati ozbiljne komplikacije. Neke od njih su: priraslice u karličnoj duplji (abnormalne veze između dva tkiva ili organa), sistemska infekcija, peritonitis, embolija i sterilitet.

Nozokomijalne infekcije

Do nozokomijalne infekcije dolazi za vreme boravka u bolnici. Drugačije se naziva i bolnička infekcija. Pogađa prvenstveno pacijente koji su slabi i osetljivi (novorođenčad, starije i imunodeficijentne osobe). Nastaje kao posledica prisustva infektivnog agensa i korišćenja invazivnih medicinskih tehnika (intravenske terapije, proteze, sonde). Bolničku infekciju najčešće izazivaju bakterije Staphylococcus aureus, Clostridium difficile i Escherichia coli. One potiču od samog pacijenta, drugih pacijenata ili posetilaca. Mogu se proširiti zbog loše higijene ili zbog sve veće otpornosti bakterija na antibiotike. 

  • povišena temperatura
  • bol u karlici
  • gnojni vaginalni sekret neprijatnog mirisa
  • vaginalni sekret

Primena higijenskih mera za vreme i nakon porođaja.