filteri close

Opekotine

Opekotine predstavljaju lezije kože ili sluzokože koje nastaju kao posledica izloženosti suncu, a mogu se javiti i usled dejstva korozivne supstance, zračenja ili električne struje. U zavisnosti od toga koji deo kože je zahvaćen, i koliko je opekotina duboka, postoje opekotine prvog, drugog i trećeg stepena. 

Opekotine od sunca su uglavnom opekotine prvog stepena i nastaju kada je koža izložena UV zracima kojima ne može da pruži otpor. Na telu se najpre javlja crvenilo, a nakon nekoliko dana koža počinje da se ljušti. Izloženost suncu kod ljudi svetlije puti može izazvati plikove, odnosno opekotine drugog stepena. Usled učestalih opekotina od sunca, povećava se rizik od ubrzanog starenja kože, ali i raka kože.

Opekotine prvog stepena zahvataju površinski sloj kože. Javljaju se kao crvenilo ili osip, i mogu biti praćene blagim otokom ili svrabom. Iako bolne, traju kratko. 

Za opekotine drugog stepena je karakteristično javljanje plikova. U zavisnosti od oštećenja kože, ove opekotine se mogu zaceliti za dve do tri nedelje, dok je u pojedinim slučajevima potrebna i transplantacija kože.

Opekotine trećeg stepena su duboke i znatno ozbiljnije, podrazumevaju potpuno uništenje kože, a ponekad i tkiva ispod nje, stoga mogu biti opasne po život. Često su praćene i infekcijom, a moguća je i sepsa. Zbog toga je kod opekotina trećeg stepena nužna hitna hospitalizacija.

 

  • osip
  • bol
  • plikovi
  • crvenilo kože
  • otečena koža

Kako bi se ublažilo štetno delovanje sunčevih zraka na kožu, neophodna je dobra zaštita od sunca, pogotovo kod dece i kod osoba svetle puti.

Ove mere predostrožnosti treba primenjivati u najtoplije doba godine, za vreme boravka na planini ili u nekoj tropskoj zemlji, ali i kada je oblačno jer UV zraci prolaze i kroz oblake.

  • Ne izlažite se suncu sredinom dana, odnosno u periodu od 10 sati pre podne do 3 popodne, jer je tada sunce u zenitu
  • Pokrijte telo - nosite šešir, naočare za sunce i odeću koja prekriva ruke i noge. Najbolje je da nosite tamnu odeću jer ona efikasnije odbija UV zrake.
  • Koristite kremu za sunčanje - najbolje bi bilo da kremu sa visokim zaštitnim faktorom namažete 20 minuta pre izlaska na sunce na osetljive delove tela (lice, vrat, uši). Ako ste duže napolju, kremu nanosite barem na svaka dva sata, pogotovo nakon izlaska iz vode.
  • Ne izlažite bebe suncu, naročito ne bebe mlađe od šest meseci