filteri close

Polipi kolona

Polipi su tumori koji se javljaju kod svih starosnih grupa. Polip je benigni tumor, a formira se na sluzokoži kolona i štrči u unutrašnjosti creva. Dijagnostikuje se kolonoskopijom. Tom prilikom se odstranjuje (polipektomija) zbog rizika od razvoja kolorektalnog kancera. Uzrok nastanka polipa poznat je jedino u slučaju genetski naslednih oblika. Stvaranju polipa kolona doprinosi upala kolona (kolitis), ali i konzumiranje alkohola, sedentaran način života i gojaznost. Digestivni problemi (dijareja, zatvor) i povremeno prisustvo sveže krvi u stlici mogu ukazivati na prisustvo većih polipa. 

Tipovi polipa kolona

Polipi uglavnom imaju oblik glatkih okruglih izraslina prečnika oko 5 mm. Za sluzokožu mogu biti pričvršćeni preko peteljke. Većina polipa nastaje kada se ćelije sluzokože digestivnog trakta (kolona, rektuma) umnože i ostaju benigni.  Adenomi su polipi s peteljkom koji su ređi ali opasniji. Adenom se može razviti na bilo kom segmentu tankog creva. Neki mogu prerasti u rak kolona i rektuma nakon 5-10 godina.

Polipektomija

Polipektomija je hiruško odstranjivanje polipa. Izvodi se prilikom kolonoskopije pod opštom anestezijom ili bez nje. Hiruški instrumenti se uvode kroz savitljivu cev endoskopa koji se plasira kroz anus. Nakon odstranjivanja, polipi se u laboratoriji analiziraju kako bi se utvrdilo da li je reč o benignim ili malignim tumorima. 

  • krvava stolica
  • dijareja
  • zatvor

Redovno testiranje nakon 50. godine, ishrana bogata vlaknima i voćem. Izbegavanje duvana i prekomernog unosa alkohola.