filteri close

Infekcije urinarnog trakta, cistitis, pijelonefritis

Do infekcije urinarnog trakta dolazi kada bakterije dospeju u urinarni trakt, razmnože se i zatim uzrokuju infekciju.  Najčešći uzročnik je Escherichia coli, bakterija koja je deo crvene flore. Inficiranje urinarnog trakta nastaje prilikom seksualnog odnosa, nehigijene, anomalije urinarnog trakta ili opstrukcije protoka mokraće (kamen u mokraćnim putevima, adenom prostate i dr.). Takođe, infekciju urinarnog trakta uzrokuju i fiziološke promene u trudnoći ili kod devojčica koje su mlađe od dve godine kada se javljaju spontano.

Cistitis

Cistitis je infekcija mokraćne bešike, uglavnom je benigna  i relativno česta. Zbog kratke mokraćne cevi i male razdaljine između anusa i otvora mokraćne cevi, žene su podložnije ovoj infekciji. Cistitis podrazumeva bolno, neodložno i često mokrenje. Citobakteriološkom analizom  se utvruđuje infektivni agens- ako je reč o bakteriji koristi se terapija sa antibioticima. Ova bolest se može vratiti i ukoliko se ne leči, infekcija se može proširiti na bubrege.

Pijelonefritis

Pijelonefritis je upala bubrega. Akutni oblik se obično razvija nakon cistitisa kada bakterije iz bešike mokraćovodima dospeju do bubrega. Kamen u mokraćnim putevima ili anomalije uzrokuju usporavanje protoka urina i podstiču umnožavanje bakterija u bešici i njihov prelazak na bubrege.

Hronični pijelonefritis sporije se razvija i javlja se ređe, ali može dovesti do atrofije i insuficijencije bubrega.

  • bolno mokrenje
  • neodložno mokrenje
  • krv u mokraći
  • bol u leđima
  • bol u trbuhu
  • visoka temperatura
  • groznica
  • neprijatan miris urina

Pijte dovoljno tečnosti

Pijte od 1,5 do 2 litra vode dnevno. Kao vid prevencije vraćanja infekcije urinarnog trakta preporučuju se i sokovi od bobičastog voća, na primer sok od brusnica.

Mokrite čim osetite potrebu

Zadržavanje urina pogoduje razmnožavanju mikroba.

Održavajte ličnu higijenu

Redovno perite regiju anusa i vulve, ali ne prečesto. Izbegavajte ispiranje vagine i nadražujuće sapune i kozmetičke proizvode (dezodoranse, proizvode za kupanje i sl.) Nakon defekacije, obrišite se od napred ka pozadi i operite ruke vodom i sapunom.

Nosite odgovarajuću odeću

Izbegavajte pretesnu odeću i sintetički donji veš, koji podstiču znojenje i razmnožavanje klica. Redovno menjajte donji veš.

Mokrite nakon seksualnog odnosa

Mokrite nakon svakog seksualnog odnosa, da biste eliminisali mikrobe.

Suzbijte zatvor

Lečite ili sprečite zatvor da biste onemogućili bujanje bakterija i njihov prelazak u mokraćnu cev. Vlakna iz namirnica kao što su mahunarke, zeleno povrće, voće i integralne žitarice podstiču pravilno funkcionisanje creva.

Ne oklevajte da se obratite lekaru

Izbegavajte samolečenje jer se tako mogu zamaskirati simptomi ozbiljnijih bolesti. Obratite se lekaru, naročito u slučaju vraćanja infekcije.