filteri close

Bolesti hipofize

Najčešći poremećaji hipofize su tumori (adenomi) i oni su uglavnom benigni. Adenomi izazivaju povećano ili smanjeno lučenje hormona. U zavisnosni od hormona rezultiraju problemima sa rastom, insipidnim dijabetesom, problemima s laktacijom, hipopituitarizmom ili poremećajima u funkcionisanju endokrinih žlezda koje regulišu hormoni hipofize (kora nadbubrežne žlezde, štitna i polne žlezde). Pritiskajući okolne organe mogu izazvati glavobolje, povišen intrakranijalni pritisak i probleme s vidom.

Adenom hipofize

Adenom hipofize je benigni tumor koji se razvija u prednjem režnju hipofize (adenohipofiza) i remeti lučenje hormona tog režnja. Adenom, u zavisnosti od hormona čije je lučenje poremećeno može izazvati niz problema: Kušingovu bolest, akromegaliju, gigantizam, hipopituitarizam ili galaktoreju (lučenje mleka bez očitog razloga). Hirurško lečenje se sastoji u odstranjivanju tumora, ali se vodi računa da se ne ošteti hipofiza. Nekada je potrebno ukloniti i hipofizu kada se nakon toga prepisuje hormonska supstituciona terapija.

Kušingova bolest

Ovo je redak poremećaj koji prvenstveno pogađa žene starosti između 20 i 40 godina. Nastaje kao posledica adenoma hipofize koji izaziva prekomerno lučenje hormona kortizola, koji oslobađaju nadbubrežne žlezde. Ispoljava se kao Kušingov sindrom, skup simptoma koje uzrokuju pojačano lučenje kortizola: gomilanje masnoće na licu i trupu, gojenje, stanjivanje kože i kapilara, sporo zarastanje rana, atrofija mišića. Oboleli pate i od visokog krvnog pritiska i osteoporoze, a može se razviti i dijabetes.

Insipidni dijabetes

Insipidni dijabetes ne treba mešati sa šećernom bolešću. Karakteriše ga oslabljena sposobnost bubrega da koncentriše mokraću, što uzrokuje obilno mokrenje i jaku žeđ. Ova bolest je posledica manjka vazopresina ili neosetljivosti bubrega na ovaj hormon. Vazopresin luči hipofiza i on, u normalnim uslovima, deluje na bubrege tako da podstiče resorpciju vode u krvi.

Akromegalija

Akromegalija je redak poremećaj koji pogađa odrasle osobe. Karakteriše je abnormalno uvećanje nosa, ušiju, brade, šaka i stopala, kao i hipertrofija srca i štitne žlezde. Nastaje kao posledica pojačanog lučenja hormona rasta, najčešće usled adenoma hipofize. Uzrokuje deformitet kičme i osteoartritis, a pojačano lučenje hormona rasta kod dece izaziva gigantizam.

Hipopituitarizam

Tumor hipofize ili nekroza mogu uzrokovati ovu bolest, odnosno smanjenje lučenja hormona hipofize. Kao rezultat dolazi do smanjene aktivnosti žlezde koje su pod kontrolom hipofize. Problemi se javljaju progresivno i zavise od hormona čije je lučenje poremećeno, a uključuju: proređivanje dlaka na licu, opadanje kose, suvu kožu, smanjenje intelektualnih sposobnosti, probleme sa pamćenjem, smanjenje libida, izostanak puberteta, prestanak rasta kod dece..

Gigantizam

Gigantizam predstavlja ubrzan i prekomeran razvoj skeleta koji može biti konstrukcijski ili nastaje kao posledica pojačanog lučenja hormona rasta pre puberteta. Osoba dostiže veliku visinu uz zadržavanje telesnih proporcija. Najviši čovek u istoriji čovečanstva koji je bolovao od gigantizma bio je Amerikanac Robert Peršing Vadlou. U trenutku smrti imao je visinu 2,72, što je visina autobusa.

  • poremećaji rasta
  • dijareja
  • kušingov sindrom
  • problemi s laktacijom
  • seksualni problemi
  • glavobolja
  • intrakranijalna hipertenzija
  • problemi s vidom