filteri close
Objavljeno: 12.11.2025. Image source: wpaczocha/Pixabay
300x600

Jesen i zima su idealno vreme za comfort food – jela koja nas greju i umiruju. Ali to ne mora da znači masno, teško i kalorično. Uz male izmene, i dalje možemo uživati u domaćim ukusima, a da pritom negujemo telo.

Zdravi comfort foodjela su lagana, hranljiva i bogata vlaknima, proteinima i zdravim mastima – savršena za hladne dane i jačanje imuniteta.

Krem čorba od bundeve i šargarepe

Topla, mirisna i blago slatka – idealna za kraj napornog dana.

Sastojci:

  • 300 g bundeve
  • 2 šargarepe
  • 1 manji crni luk
  • Komadić svežeg đumbira
  • Kurkuma, so i biber po ukusu
  • Maslinovo ulje
  • 100 ml kokosovog mleka

Priprema:
Proprži luk i đumbir na malo ulja, dodaj iseckanu bundevu i šargarepu, nalij vodom i kuvaj dok ne omekša. Isceđeno povrće izblendiraj s kokosovim mlekom i začinima.

Zapečeni batat sa feta sirom i začinima

Hrskavo spolja, mekano iznutra – pravo jelo za jesenje večeri.

Priprema: batat iseci na kolutove, premaži maslinovim uljem, pospi ruzmarinom i peci 25 minuta na 200°C. Pred kraj dodaj feta sir i kratko zapeci.

Riblji file sa biljem i limunom

Lagan, ali pun ukusa. Bogat omega-3 masnoćama i odličan za imunitet.

Predlog: file lososa, pastrmke ili oslića začini limunom, belim lukom i maslinovim uljem. Peci u rerni 20 minuta i posluži sa kuvanim krompirom i peršunom.

Pečene jabuke s orasima i medom

Zdrava verzija klasičnog jesenjeg dezerta.

Priprema: izdubi jabuke, napuni ih mešavinom oraha, meda, cimeta i malo ovsenih pahuljica. Peci 20 minuta na 180°C. Miris koji ispunjava kuću, a kalorijski balans ostaje pod kontrolom.

Rustični upside-down kolač sa karamelizovanim jabukama