filteri close

Artroza

Artroza je degenerativno oboljenje koje se manifestuje kroz postepeno trošenje hrskavice u zglobovima. Iako se najčešće javlja nakon 60. godine, može se javiti i ranije u slučaju povrede zgloba. Kolena, kukovi, prsti na rukama, vratni i slabinski pršljenovi su posebno podložni artrozi. Pored prekomerne težine i lošeg držanja, razvoju ove bolesti doprinose i intenzivna fizička aktivnost ali i nasledni faktori. Ovo oboljenje izaziva lokalizovan bol koji se javlja u epizodama, prilikom prevelikog opterećenja zgloba, pri čemu zahvaćen zglob postaje bolniji i može da otekne. Zglob se s vremenom može ukočiti, zatim deformisati i izgubiti pokretljivost.  

Artroza vratnih pršljenova

Artroza vratnih pršljenova nastaje kada osoba mnogo vremena provodi savijenog vrata. Ona izaziva bol u predelu potiljka koji se može proširiti na rame i ruku. Bol je praćen postepenim povećanjem ukočenosti.

Lumbalna artroza

Lumbalna artroza izaziva bol u donjem delu leđa. Bol se može proširiti na donje ekstremitete. Lumbalna artroza je veoma česta i uglavnom je posledica oštećenja međupršljenskog diska ili kontinuiranog opterećenja kičme na poslu. Može biti posledica i fizičke aktivnosti u kojoj je držanje loše, a isti pokret se ponavlja kontinuirano.

Artroza kuka

Artroza kuka je česta nakon 50. godine. Pokretljivost osobe koja je obolel od artroze kuka može biti značajno umanjena. Zglob može biti zamenjen protezom u najtežim slučajevima.

Artroza kolena

Artroza kolena se razvija usled traume (uganuća), deformiteta i prekomerne težine. Najčešći je oblik artroze.

Artroza korena palca

Artroza korena palca izaziva postepeno deformisanje, a rukovanje predmetima postaje otežano. Najčešće pogađa žene.

Artroza prstiju

Artroza prstiju kao posledice ima oticanje, bol, deformacije i smanjenje pokretljivosti prstiju.

  • bol prilikom rada
  • naprezanja
  • jutarnja ukočenost
  • deformacija zglobova

Redovna umerena fizička aktivnost. U slučaju gojaznosti, mršavljenje.