filteri close

Distonija

Distonija je bolest zbog koje telo na kraći ili duži period ima neprirodan položaj. Ovu bolest karakterišu jaki mišićni spazmi koji ponekad mogu biti bolni i zahvataju jednu ili više grupa mišića. Postoji nekoliko oblika distonije u zavisnosti od toga koji deo tela je zahvaćen, među kojima su grafospazam i spazmodični tortikolis. Uzrok bolesti je u većini slučajeva nepoznat, a može biti genetski.

Grafospazam

Grafospazam je oblik distonije kojim su zahvaćeni mišići šake i ručnog zgloba. Osobe koje često pišu i muzičari koji sviraju određene instrumente najčešće imaju problem sa grčenjem prstiju. Prsti se grče pri određenim radnjama (opružanje i savijanje, repetitivni pokreti). Grčevi su uglavnom bezbolni, a obično se javljaju na početku neke radnje čime je onemogućavaju (pisanje, sviranje instrumenta). Grčevi se mogu ublažiti, čak i eliminisati fizioterapijom.  

Spazmodični tortikolis

Spazmodični tortikolis je oblik distonije koji se još naziva i cervikalna distonija. Najrasprostranjeniji je među ljudima srednjeg doba. Za ovaj oblik distonije karakteristična je produžena kontrahovanost pojedinih mišića vrata. Položaj glave kod osoba koje imaju spazmodični tortikolis je neprirodan, a može biti praćen bolnim spazmima i drhtanjem. Ne zna se šta je tačan uzrok, mada može biti posledica nepravilnog funkcionisanja oblasti mozga koji kontroliše pokrete. Razlikuje se od standardnog akutnog tortikolisa jer ima ozbiljnije simptome koji se pojavljuju postepeno i postaju veoma uporni. Bolest je uglavnm prisutna tokom celog života, dok se simptomi mogu ublažiti fizioterapijom kombinovanom s mišićnim relaksantima.

  • jaki spazmi
  • nevoljne kontrakcije mišića
  • ukočeni položaj tela
  • inverzija stopala pri hodu
  • nekontrolisano treptanje