filteri close

Dispepsija

Dispepsija je otežano varenje. Simptomi su nadimanje, mučnina, povraćanje i bol u trbuhu. Obilni obroci ili veliki unos alkohola najčešći su krivac za javljanje otežanog varenja. Dispepsija može biti i znak ozbiljnog poremećaja digestivnog sistema ili drugih organa kao što su gastroenteritis, trovanje hranom, infarkt miokarda, rak mozga i drugi.

Povraćanje

Povraćanje predstavlja refleksno izbacivanje sadržaja želuca kroz usta koje je izazvano naglim grčenjem dijafragme i trbušnih mišića i posledičnim stiskanjem želuca. Sadržaj želuca se vraća u jednjak jer dolazi do opuštanja donjeg ezofagealnog sfinktera, kružnog mišića koji zatvara donji otvor jednjaka. Učestalim povraćanjem može doći do dehidracije i pothranjenosti. U nekim slučajevima može doći i do gušenja. Povraćanje se može suzbiti spazmoliticima ili antiemeticima koji sprečavaju povraćanje. Neophodno je otkriti i lečiti uzrok povraćanja.

Mučnina

Mučnina je nelagodan osećaj koji najčešće prethodi povraćanju. Mučnina može biti i simptom oboljenja digestivnog sistema, centralnog nervnog sistema ili unutrašnjeg uva. Javlja se u trudnoći, kao posledica bolesti kretanja (morska bolest), stresa, lekova (za vreme hemoterapije). Može biti i reakcija na neprijatan ukus ili miris. Može se lečiti antiemeticima nakon što se otkrije uzrok.

  • mučnina
  • povraćanje
  • bol u trbuhu
  • nadimanje
  • glavobolja

Uravnotežena ishrana. Izbegavanje prekomernog konzumiranja alkohola.

VESTI