filteri close

Vašljivost

Pedikuloza (vašljivost) je često parazitno, infektivno oboljenje rasprostranjeno širom sveta.

Razlikuju se dve vrste vaši: 

• čovečja vaš (Pediculus humanus) 
• stidna vaš (Phthirius pubis).

Čovečja vaš (uš) ima dve podvrste: 

- telesna vaš (Pediculus humanus var. corporis) i 
- vaš glave (Pediculus humanus var. capitis).

Telesna vaš

Telesna vaška živi u šavovima i naborima odeće a u kontakt sa telom dolazi samo u vreme hranjenja tako što bode vrat, predeo oko plečki i slabine. Može preneti pegavi tifus, povratnu i rovovsku groznicu. 

Osobe koje su preležale pegavi tifus mogu doživotno nositi uzročnika ove bolesti, a može doći i do recidiva u balžem obliku. Ako bi se takva osoba našla u sredini gde postoji vašljivost, postoji mogućnost da se putem telesnih vaši uzročnici pegavog tifusa prenesu na okolinu i izazovu epidemiju. Zbog toga se recidiv pegavog tifusa (Brill-Zinserova bolest), kao i pojava telesnih vaši obavezno prijavljuju nadležnoj zdravstvenoj ustanovi.

Vaš glave

Ova vrsta vaški živi isključivo na vlasištu i nije prenosnik nikakvih bolesti. Međutim, pošto je vašljivost glave uvek praćena svrabom, usled ogrebotina od češanja mogu nastati infekcije kože glave.

Vašljivost glave najčešće pogađa decu predškolskog i školskog uzrasta, kao i žene zbog dužine kose. Prenosi se direktnim kontaktom (npr. glava o glavu) a ređe nošenjem odevnih predmeta zaražene osobe (kapa, traka za kosu, itd.).

Glavni simptom vašljivosti glave je uporan svrab. Prisustvo parazita se otkriva pažljivim pregledom vlasišta gde se mogu uočiti vaške ili samo gnjide. 

Ako se u porodici ili kolektivu (dečji vrtić, škola) otkrije da neko ima vaške, preporučuje se korišćenje preparata protiv vaški kod svih članova porodice ili kolektiva i to istovremeno. 

Postupak se sprovodi se pranjem kose specijalnim šamponima, prema uputstvima proizvođača (najčešće pranjem 2 x u razmaku do nedelju dana) ili posipanjem permetrinskim prahom, puderom koji se ostavi na glavi preko noći, a drugi dan se kosa opere običnim šamponom. Prašenje vlasišta se mora ponoviti još jednom u razmaku od 10 do najviše 14 dana. Uz to je potrebno izvršiti kompletan pregled vlasišta i ukloniti gnjide. 

Stidna vaš

Stidne vaši su sitnije i žive na dlakama genitalne regije. Žive isključivo na čoveku i hranese sisanjem krvi. Najčešće se prenosi polnim kontaktom, ređe preko donjeg veša, peškira ili posteljine. 

U slučaju zaraze, potrebno je lečiti sve partnere i to preparatima permetrina ili šamponom koji sadrži permetrin ili lindan (ne preporučuje se dojiljama i trudnicama), a prema upustrvu proizvođača. Sav donji veš i posteljinu je potrebno otkuvati i suzdražanje se od seksualnog odnosa 24 sata nakon lečenja. 

  • svrab
  • gnjide
  • vaške

Prevencija se sastoji u održavanju higijene i redovnoj kontroli vlasišta uz izbegavanje korišćenja odeće i posteljine zaražene osobe.

U kolektivima (porodici, vrtiću, jaslicama) u kojima su se pojavile vaške, potrebno je nakon sprovedenog tretmana protiv vaški oprati i svu posteljinu, ćebad, peškire,  odeću koja se oblači preko glave kao i kape.