filteri close

Srčane mane

Srčane mane su često urođene. Mogu biti benigne, te ne zahtevaju lečenje. Neke srčane mane mogu biti ozbiljnije i zahtevaju hirušku intervenciju. Operacija je neophodna još u detinjstvu kako ne bi došlo do srčane insuficijencije.

Ventrikularni srčani defekt 

Ventrikularni srčani defekt najčešća je srčana mana kod koje je prisutan otvor na pregradi između komora (interventrikularni septum). Zbog toga krv abnormalno prelazi iz leve u desnu komoru. Taj prelazak proizvodi karakterističan zvuk koji se naziva šum na srcu. Količina krvi koju leva komora istiskuje u aortu postaje nedovoljna za snabdevanje organizma. Uporedo se količina krvi koju desna komora šalje ka plućima povećava. Taj višak krvi u plućima povećava pritisak u kapilarima što dovodi do oštećivanja pluća, a stvaraju se i trajne lezije na bronhijama i krvnim sudovima. Ovaj otvor se u većini slučajeva spontano zatvori u detinjstvu. Postoje i teški oblici kod kojih velika količina krvi prolazi u desnu komoru, što dovodi do umaranja preopterećenog srca, pa čak i srčane insuficijencije. 

Atrijalni septalni defekt

Atrijalni septalni defekt je prisustvo otvora između dve pretkomore. Taj otvor omogućava prolaz oksigenisane krvi iz leve pretkomore u desnu. Ta krv se zatim vraća preko plućnog arterijskog stabla u pluća. Dok je u detinjstvu atrijalni septalni defekt obično asimptomatski, kasnije u životu se manifestuje u vidu otežanog disanja. Može izazvati i srčanu aritmiju i srčanu insuficijenciju.

Tetralogija Falot

Tetralogija Falot je kombinacija četiri anomalije. Tu spadaju suženja plućnog arterijskog stabla, interventrikularnog septalnog defekta, jašuće aorte i zadebljanja desne komore. Iz vena dolazi dezoksigenisana krv, meša se s oksigenisanom koja je ispumpana u aortu. Kao rezultat javlja se slaba oksigenizacija telesnih tkiva. Simptomi su: usporen rast i modra boja kože (naročito usana).

  • šum na srcu
  • modra boja kože
  • problemi s rastom
  • otežano disanje
  • bez simptoma