filteri close

Hernija, kila

Hernija se drugačije naziva i kila. Predstavlja anatomsku anomaliju i karakteriše je prolaps organa ili dela organa van njegove prirodne kože. Kod hernije, organ može ispasti kroz prirodan otvor i to je želudačna kila. Kada ispadne kroz opnu koja obavija organ, i to kroz leziju, u pitanju je diskus hernija. Ako je u pitanju slaba tačka, onda je u pitanju preponska ili pupčana kila. Iako su preponska i pupčana kila obično benigne i bezbolne, mogu izazvati posledice, kao što je priklještenje dela creva. Na taj način se blokira prolaz fecesa i uzrokuje opstrukcija creva. Operacija je jedini efikasan vid lečenja. 

Preponska kila 

Preponska kila drugačije se naziva i ingvinalna hernija i čini 90% slučajeva abdominalnih hernija. Predstavlja prolaps dela trbušne maramice ili creva u predelu prepona ili mošnica. Obično nastaje kao posledica slabljenja trbušnih mišića. Nastaje zbog čestog naprezanja. Najčešće pogađa muškarce. Preponska kila izaziva manji ili veći otok, zavisi od pritiska kojem je trbuh izložen usled naprezanja, od položaja, prolaza fecesa i kašljanja. 

Pupčana kila

Pupčana kila se drugačije naziva umbilikalna hernija i čini samo 5% slučajeva abdominalnih hernija.Predstavlja prolaps dela creva u predelu pupka. Uglavnom pogađa decu mlađu od 2 godine, i to najpre prevremeno rođene bebe. Takođe, pogađa žene koje su rodile više dece a imaju preko 50 godina, kao i gojazne osobe. Kod dece se pupčana kila u 90% slučajeva spontano povlači pre 4. godine.

  • bezbolno oticanje trbuha
  • lokalizovano oticanje trbuha
  • bol
  • povraćanje
  • kila koja poplavi ili pocrveni