filteri close

Kožne lezije

Povrede kože nastaju usled neke traume (posekotine, opekotine, ogrebotine, ujeda, traljanja, hirurškog reza itd), infektivne bolesti ili upale. Kožne lezije mogu biti različtog izgleda i veličine. Neke su izolovane, a neke grupisane u vidu grozdova ili mrlja.

Osip

Crvenilo na koži koje nastaje ukoliko se koža pogođena osipom pritisne dovodi do pojave osipa. Karakterističan je za brojna oboljenja (ekcem, opekotine od sunca), a uzrok mu je širenje kapilara. Može se javiti i sa drugim lezijama i često je praćen osećajem žarenja ili svraba.

Kalusi 

Otvrdnuće i zadebljanje površinskih slojeva kože može prouzrokovati dugotrajni pritisak ili trljanje. Ovi kalusi se najčešće javljaju na stopalima, nožnom palcu (čukalj), na ostalim prstima (žulj), na tabanu (otvrdla koža). Mogu biti bolni ili se inficirati, ali je važno da su benigni. Saniraju se higijenom stopala, redovnim struganjem, nošenjem udobne odeće ili primenom salicilne kiseline.

Rane 

Rane nastaju usled neke povrede (posekotine, ogrebotine, oboda, ujeda) ili hirurškog zahvata. Stvaraju se kao otvori u tkivu gde površinske rane zahvataju kožu i tkiva odmah ispod kože dok duboke rane dopiru i do unutrašnjih organa. Rane se tretiraju antiseptikom. Ukoliko su pažljivo očišćene i tretirane antiseptikom smanjuju mogućnost da dođe do infekcije i pospešuju proces zarastanja. Ipak, duboke, dugačke, široke ili rane koje obilno krvare, sporo zarastaju ili pokazuju znake infekcije zahtevaju intervenciju lekara koji će odlučiti da li je potrebno ušivanje, vakcinacija protiv tetanusa ili antibiotici. Lekarski pregled se preporučuje u slučaju povrede glave, zglobova i genitalija.

Urasli nokti

Upala prsta na ruci ili nozi može dovesti do urastanja nokta koji nastaje usled postepenog prodiranja ivica nokta u okolno tkivo. Najčešće se javlja na palcu koji otekne i pocrveni, a ukoliko se ne leči može se inficirati. Nokti češće urastaju kod muškaraca nego kod žena. Nošenjem obuće koja ne steže prste i sečenjem noktiju sprečava se ovaj vid upale ili se sanira antiinflamatornim lekovima, antisepticima ili operacijom.

  • osip
  • kalusi
  • rane
  • papula
  • pustula
  • makula
  • nodus