filteri close
Objavljeno: 08.01.2020. Image source: Pixabay/Foto-Rabe
300x600

Novo istraživanje pokazalo je da čak i dozvoljeni nivoi zagađenja mogu biti smrtonosni

Dokazi iz jedne nove studije pokazuju da nivoi zagađenja koje sada smatramo „bezbednim“ u stvari mogu da budu smrtonosni.

Istraživanje je objavljeno u Žurnalu američke medicinske asocijacije povezalo je smrt 200.000 vojnih veterana sa dugom izloženošću zagađenjem ultrafinim česticama u nivou koji je ispod trenutno propisanog u SAD.

Te ultramale čestice zovu se PM 2,5 i one predstavljaju mešavinu dima, čađi, prašine i kiseline, uz teške metale poput olova, kadmijuma, nikla i arsena, a nastaje kao posledica kombinovanog uticaja grejanja, saobraćaja i industrije.

Zagađenje vazduha podstiče depresiju i stopu samoubistava

Njihov prečnik je manji od 2,5 mikrometra i one su toliko male da mogu da prođu kroz pluća u krvotok, a samim tim i u vitalne organe, uključujući i srce, mozak i bubrege.

Skoro svi udišemo ove čestice svakoga dana, najčešće kroz auspuhe motornih vozila i dim iz lokalnih toplana.

Američka agencija za zaštitu živtone sredine (EPA) preporučuje da godišnja izloženost PM 2.5 ne bude veća od 12 mikrograma po metru kubnom.

 Ova studija pokazala je da „99 odsto smrti koje nisu izazvane nesrećama imaju vezu sa PM 2.5 česticama u nivoima manjim od preporučenih“.

Osim toga, prethodne studije povezivale su PM 2.5 zagađenje sa širokim spektrom bolesti, od srčanih i moždanih udara do astme i demencija.

Ova nova studija pronašla je vezu sa ukupno devet poremećaja, uključujući demenciju, hipertenziju i bolesti bubrega.

Kako se zaštititi od zagađenog vazduha

Precizne podatke za Srbiju možete pratiti na sajtu Agencije za zaštitu životne sredine, na kojoj možemo videti da su trenutno najzagađeniji gradovi u zemlji: Beograd, Pančevo, Smederevo, Valjevo, Užice i Niš.

Od većih gradova, najčistiji vazduh imaju Kragujevac, Čačak, Kraljevo, Kikinda, Ćuprija.

Osim toga, na sajtu SEPA možete tačno pratiti nivoe zagađenja za sve čestice koje vas zanimaju.