filteri close

Pobačaj

Pobačaj je spontani abortus. Predstavlja nevoljni prekid trudnoće pre 20. nedelje trudnoće odnosno pre nego što fetus može opstati van materice. Što pre dođe do pobačaja, to su manji rizici po majku da dobije infekciju ili da teško krvari. Nakon pobačaja se preporučuje ginekološki pregled, a ponekad i kiretaža materice. Ne zna se šta je tačan uzrok pobačaja, ali se dovodi u vezu sa nekoliko faktora. Neki od njih su hromozomska aberacija fetusa, infektivna bolest, višak ili manjak plodove vode, višestruka trudnoća, veoma niska temperatura, anomalije ili miom materice, anemija, nutritivna deficijencija, manjak hormona, gestacijski dijabetes, fizička trauma.

Znaci upozorenja

Pobačaj može proći neopaženo jer se odvija u fazi embriona i relativno je česta pojava. Obično je praćen i nekim znacima upozorenja kao što su obilno krvarenje i blage kontrakcije materice slične menstrualnim grčevima. Blago krvarenje na početku trudnoće ne mora biti opasno. Uzrok i opasnost od pobačaja se utvrđuje na ginekološkom pregledu. Kako se slični simptomi javljaju i kod vanmaterične trudnoće, može se obaviti i ultrazvuk na kojem se proverava prisustvo fetusa kao i njegov položaj.

Prevencija pobačaja

Trudnica ne sme da konzumira alkohol, duvan i drogu kako ne bi došlo do pobačaja. Takođe, ne sme se izlagati opasnim supstancama. Ne sme se baviti grubim i napornim sportovima i treba da izbegava duga putovanja. Ishrana mora biti uravnotežena, a ne bi trebalo da konzumira one namirnice kojima se mogu preneti patogeni agensi. To su proizvodi od termički neobrađenog mleka ili mesa. Ukoliko postoji rizik od pobačaja, trudnoća se može izvesti do kraja. Trudnica tada mora potpuno mirovati, a prepisuje se terapija spazmoliticima i analgeticima. Ako se grlić materice prerano otvori, može se obaviti serklaža materice. 

  • krvarenje
  • kontrakcije
  • blaže kontrakcije
  • jače kontrakcije
  • kontrakcije materice
  • nestanak znakova trudnoće
  • bez simptoma

Izbegavanje duvana, alkohola, izlaganja opasnim proizvodima, dugih putovanja, grubih sportova, proizvoda od termički neobrađenog mleka i mesa. Održavanje higijene.