filteri close
Objavljeno: 12.10.2020. Image source: Foto: Pixabay/StockSnap
300x600

Sviđalo vam se to ili ne, mame koje doje ponekad se razbole. Kada se to dogodi, to uopšte nije zabavno ... jer nikad nije dobro vreme da se roditelj razboli, zar ne?

Iako nam za sve bolesti ili medicinska stanja nije potrebna upotreba antibiotika, neka to zahtevaju, uključujući infekcije uha ili sinusa, stomatološke zahvate ili mastitis.

Ako su vam tokom dojenja prepisali antibiotik, možda ćete biti zabrinuti zbog njegove bezbednosti. Da li će lek preći u vaše majčino mleko? Da li je bezbedno za vašu bebu? Ako određeni antibiotik koji ste dobili nije bezbedan, postoje li sigurnije alternative?

Sva ova pitanja mogu stvoriti tonu stresa. To je razumljivo. 

Možete li bezbedno uzimati antibiotike tokom dojenja?

U većini slučajeva antibiotici su sigurni za majke koje doje i njihove bebe.

Antibiotici su jedan od najčešćih lekova koje majke dobijaju i svi u određenoj meri prelaze u mleko. Generalno, ako bi se antibiotik primenjivao direktno na nedonoščad ili novorođenče, tada je sigurno da ga majka uzima tokom dojenja.

Šta ovo znači za vas i vašu bebu?

Prvo, važno je imati na umu kako lekovi uglavnom deluju kada dojite.

Većina lekova koji postanu prisutni u vašem krvotoku biće prisutni i u vašem majčinom mleku. Međutim, količina mleka je obično niža od količine krvi, a većina lekova „ne predstavlja stvarni rizik za većinu novorođenčadi".

Međutim, postoje izuzeci, svaki lek koji uzimate - uključujući antibiotike - treba da se odobri od bebinog pedijatra.

Pored samih lekova, imajte na umu i druge faktore, uključujući koliko je stara vaša beba. Izloženost antibioticima predstavljaće veći rizik za nedonoščad i novorođenčad, za razliku od starijih beba i dece. 

Znamo da je dojenje najbolja i najzdravija ishrana za bebe. Sad znamo da je odlično i za zdravlje majke

I opet, ako je vaša beba mogla bezbedno da uzima antibiotik, verovatno ga je sigurno uzimati tokom dojenja.

Ako razmišljate o uzimanju antibiotika koji se ne smatra sigurnim za vašu bebu, moraćete da odlučite koliko je važno da uzimate lekove.

Postoje li sigurne alternative? Koliko dugo morate biti na lekovima? Možete li da „pumpate i šutnete“, a zatim nastavite sa dojenjem?

Koji su antibiotici bezbedni?

Ovo pitanje se često razmatra od slučaja do slučaja, u zavisnosti od starosti, težine i ukupnog zdravlja vaše bebe - i uvek u dogovoru sa bebinim pedijatrom i vašim lekarom.

Međutim, klinika Mayo navodi nekoliko antibiotika koji se generalno smatraju sigurnim za dojilje:

penicilini, uključujući amoksicilin i ampicilin
cefalosporini, kao što je cefaleksin (Keflek)
flukonazol (Diflucan) - ovo nije antibiotik već uobičajeni antimikrobni lek koji se koristi za lečenje gljivičnih infekcija

Ako razmišljate o uzimanju antibiotika koji nije gore naveden, najbolje je da razgovarate sa lekarom ili pedijatrom deteta. Šanse su da je antibiotik bezbedan ili da postoji sigurna alternativa.

Kakve efekte može imati uzimanje antibiotika tokom dojenja?

Pored zabrinutosti da bi antibiotik mogao štetiti dobrobiti vaše bebe, postoje i druge moguće zabrinutosti u vezi sa upotrebom antibiotika kod dojilja.

Antibiotici deluju tako što ubijaju bakterije u vašem telu - i bakterije koje vam nanose štetu i „dobre“ bakterije koje vas održavaju zdravima. Kao takvi, antibiotici mogu izazvati određene neprijatne situacije i za mame i za bebe.

Uznemirenost stomaka i uznemirenost kod beba

Mame ponekad prijavljuju da im bebe imaju stomačnih problema nakon što su uzele antibiotike. To je možda zato što antibiotici mogu uništiti i „dobre“ bakterije u crevima vaše bebe.

Imajte na umu da je ovaj efekat obično kratkotrajan, nije štetan i nije zauvek. Takođe, imajte na umu da je majčino mleko odlično za zdravlje bebinih creva, pa je važno da nastavite sa dojenjem.

Možete razmotriti davanje bebama probiotika za rešavanje ovog problema, ali važno je da se pre toga obratite pedijatru.

Kandida

Ponekad - opet, jer antibiotici mogu smanjiti broj „dobrih“ bakterija u vašem sistemu koje drže druge mikroorganizme u kontroli - vi i / ili vaša beba možete razviti gljivičnu infekciju koju obično uzrokuje Candida albicans, gljivični kvasac.

Prekomerni rast Candida albicans može izazvati vrlo neugodne simptome i kod mama i kod beba. Bebe mogu doživeti uznemireni stomak, osip od pelena i belu prevlaku na jeziku i ustima. Majka može iskusiti bol u bradavicama (često se opisuje kao ubadanje ili poput „stakla u bradavicama“) i crvene, sjajne bradavice.

Lečenje kandide obično uključuje antimikotične lekove za mamu i bebu. Ali prevencija je ključna. Ako uzimate antibiotik, savetuje se uzimanje probiotika kako bi vaše crevne bakterije bile srećne i uravnotežene.

O čemu treba da razgovarate sa lekarom ako vam prepisuje antibiotike?

Ako vam je prepisan antibiotik, prvo se obratite bebinom pedijatru. Stvari koje biste možda želeli da pitate uključuju:

⦁ Da li je ovaj lek siguran za moju bebu?
⦁ Postoje li neželjeni efekti koje moja beba može doživeti?
⦁ Da li treba da dajem probiotike svojoj bebi?

Ako vam kažu da antibiotici nisu sigurni za vašu bebu - ne brinite. Obično postoje alternative.

⦁ Pitajte svog lekara da li postoje alternativni antibiotici pogodni za dojenje.
⦁ Pitajte da li bi manja doza antibiotika mogla da deluje.
⦁ Pitajte koliko dugo treba da uzimate lek i koliko dugo ostaje u vašem sistemu.

Ako ste zabrinuti zbog toga što vaš pedijatar ili lekar ne uzimaju vaše probleme ozbiljno, takođe, možete kontaktirati drugog lekara radi drugog mišljenja. Nisu svi lekari upućeni u dojenje, zato slobodno potražite onoga ko jeste.

Šta ako morate da uzimate lekove koji nisu sigurni za dojenje?

Ako vam na kraju treba da uzmete lek koji nije bezopasan za vašu bebu, pokušajte da ne brinete previše.

Ponekad je uzimanje antibiotika koji je kontraindikovan za dojenje važno za vaše zdravlje i ne bi trebalo da se osećate krivom ako je to slučaj. Bebi je zdrava mama potrebna više od bilo čega drugog, zato učinite ono što trebate da biste ostali zdravi.

Ako ne možete da dojite dok uzimate antibiotik, pobrinite se za redovno pumpanje i odbacivanje mleka kako biste održali snabdevanje mlekom. I naravno, pobrinite se da se vaša beba hrani alternativnim putem dok čekate. Mogli biste da nastavite sa dojenjem kada vaše telo očisti od antibiotika.

Gde možete pronaći više informacija o lekovima i dojenju?

Još jedan resurs za koji se trebate obratiti je LactMed, bazi podataka koji navodi lekove i njihov mogući uticaj na bebe koje doje. 

Za dalju pomoć razmislite o tome da kontaktirate pedijatra, koji će vam možda moći savetovati za i protiv uzimanja određenog antibiotika. Možda će vas moći uputiti na dalje resurse koji će vam pomoći da donesete odluku.

Dovoljno je teško suočiti se sa bolešću ili bilo kojom vrstom medicinskog stanja koje zahteva antibiotike. A potrebu da se nervirate oko toga da li je antibiotik koji vam je prepisan bezbedno uzimati kao dojilja sigurno samo dodaje stres.

Majčino mleko nema zamenu za dete - ali ne još zadugo

Antibiotik koji vam je prepisan je verovatno potpuno u redu. Deci se često prepisuju antibiotici u detinjstvu, pa je poznato da je većina antibiotika bezbedna za mlade ljude, uključujući i bebe. Takođe, ako vam je prepisan antibiotik koji je kontraindikovan za dojenje, obično imate alternative.

Ponekad traženje alternativa i ispitivanje saveta lekara može da vam se učini kao težak posao. Pumpanje i bacanje mleka je opcija - i to može dobro uspeti kada je potrebno - ali to nije uvek odgovor. Razumljivo je zašto mnoge majke koje doje ne preferiraju tu opciju.

Ne plašite se da se zalažete za sebe, tražite dobre informacije zasnovane na dokazima, edukujte se o dojenju i upotrebi lekova i tražite drugo mišljenje kada je to potrebno.