filteri close
Objavljeno: 26.10.2019. Image source: Pixabay/Dirk (Beeki®) Schumacher
300x600

Dobre vesti za majke koje ne mogu da doje, izgleda da će uskoro i veštačko mleko biti podjednako korisno za bebe.

Pisali smo ranije, a i nismo morali jer je ovo opšte znanje: majčino mleko je najzdravija hrana za bebe. Kako sada stvari stoje, slično kvalitetnu ishranu ćemo možda uskoro imati i za majke koje ne mogu da doje.

Zašto je majčino mleko najbolje za dete - razloga je mnogo, ali i one majke koje ne mogu (ili ne žele) da doje moći uskoro da priušte svojoj deci hranu bogatu stvarima kojih inače nema u mleku u prahu.

Konkretno, govorimo o tome da majčino mleko ima adipozno (masno) tkivo koje okružuje membrana koja sadrži hranljive materije (na engleskom „milk fat globule membrane“ - MFGM). Obično mleko u prahu ovo nema.

Ali, kada se to adipozno tkivo doda u formulu za prehranu bebe, ta odojčad imaju bolje rezultate na testovima razvoja govora, razmišljanja i motornih funkcija od beba koje se hrane formulom zasnovanom samo na mleku, pokazalo je najnovije kliničko ispitivanje objavljeno u žurnalu Pedijatrije.

„Normalno mleko, uključujući i ljudsko mleko, sastavljeno je od kapi masti okruženih membranom koja sadrži potencijalno važne hranljive materije, uključujući i proteine, šećere i lipide. U homogenizovanoj formuli, ove kapi se razbijaju, a membrana se obično otklanja“, rekao je koautor studije Džon Kolombo sa Univerziteta Kanzas.

Olakšajte sebi: Kako živeti sa hipotireozom?

Kolombo je naglasio da je majčino mleko „zlatni standard“ za ishranu odojčadi. Kao što smo i ranije pisali, Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se bebe hrane do šestog meseca života, ali poželjno je i duže. Štaviše, ako se beba doji duže od godinu dana, majke imaju zdravstvenih koristi od toga.

Ipak, iz raznih opravdanih i razumljivih razloga, mnogo dece širom sveta hrani se formulom, odnosno veštačkim mlekom, koje ne sadrži MFGM. Da bi izmerili važnost membrane, istraživači su uzeli uzorak od 451 odojčeda, a onda su u nasumičnom, kontrolisanom kliničkom istraživanju na tri različite lokacije tokom 2014. i 2015. godine ispitivali ovaj uticaj. Ukupno 291 dete je učestvovalo do kraja istraživanja. Oni su procenjivani koisteći Bayley skalu razvoja deteta, što je uobičajeni test za neurološki razvoj.

Oni su otkrili da deca koja su dobijala formulu sa dodatim goveđim MFGM imali su bolje rezultate razvoja od četvrtog do devetog meseca, kao i ubrzani neurorazvojni profil sa godinu dana, zatim unapređenu održavanu pažnju sa godinu dana, kao i delimično unapređene veštine govora sa 18 meseci.

Kako se pravilno meri krvni pritisak kod kuće

Treba naglasiti da formula obogaćena MFGM-om nije uticala na rast dece, ali i da su deca koja su dobijala MFGM formulu imala znatno manje problema vezanih za sisteme za varenje i disanje.

Zaključak istraživača je: „ishrana obogaćena goveđim MFGM-om i govećim laktoferinom zajedno ne samo da može da obezbedi ishranu bližu bioaktivnom sastavu ljudskog mleka, već i da doprinese boljim kognitivnim, gastrointensinalnim i disajnim zdravljem“.