filteri close
Objavljeno: 11.11.2025. Image source: Medik AI
300x600

Mekane iznutra, a spolja hrskave i zlatne

Sastojci:

  • 500 g brašna (najbolje pola glatko, pola oštro)
  • 250 g margarina ili maslaca (omekšalog)
  • 200 g sitnog sira
  • 1 kašičica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 jaje
  • 100 ml kisele pavlake
  • Za premazivanje: 1 žumance + malo mleka
  • Za posipanje: susam, kim ili rendani sir

Priprema:

  1. U većoj posudi pomešaj brašno, prašak za pecivo i so.
  2. Dodaj margarin ili maslac i utrljaj ga u brašno dok ne dobiješ mrvičastu strukturu.
  3. Umešaj sir, jaje i pavlaku, pa zamesi glatko testo (ako je tvrdo, dodaj kašiku-dve mleka).
  4. Oklagijom razvaljaj testo na oko 1 cm debljine.
  5. Modlom ili čašom vadi pogačice i ređaj ih na pleh obložen papirom za pečenje.
  6. Premaži žumancetom, pospi susamom ili sirom.
  7. Peci u zagrejanoj rerni na 200°C oko 20 minuta, dok lepo ne porumene.

Hrskavi kolač od jabuka (Crumble cake)